Voedselproject van IBFF-student genomineerd voor Impactprijs Groen Onderwijs

01-02-2022

Met circulair voedselsysteem FeelSprout kennis ontwikkelen voor India

Student Britte van Die van International Business in Food and Flowers (IBFF) is met haar innovatieve voedselproject FeelSprout genomineerd voor de prestigieuze Impactprijs Groen Onderwijs 2021. Britte werkt in Velp aan een kleinschalig, circulair voedselsysteem dat ze uiteindelijk wil uitrollen in India. Haar overtuiging is dat niemand in de wereld honger hoeft te lijden.

Op Landgoed Larenstein in Velp staat een kleinschalig voedselsysteem dat Britte van Die heeft gebouwd. Kippen, vissen en planten voeden elkaar in een kringloop en leveren uiteindelijk voedsel voor de mens. Een bio-vergistingsinstallatie en een aquaponics-systeem maken de kringloop rond; de planten groeien op hydrocultuur. 

Eerste stap naar oplossing voor wereldvoedselprobleem

Een voedselpiramide met vissen en planten bestaat al langer, maar Britte van Die voegt er voor het eerst een nieuw element aan toe: kippen. Deze zag zij tijdens haar stage in India bij veel huishoudens  rondlopen. “Om in de toekomst voor iedereen op de wereld voedsel te hebben, is het belangrijk dat mensen hun eigen voedsel kunnen verbouwen,” denkt Britte van Die. “Dat kan met een kleinschalig circulair voedselsysteem als FeelSprout. Dit kan een eerste stap zijn naar het oplossen van een soms ongrijpbaar groot probleem. Think globally, act locally: je moet gewoon lokaal beginnen.”

De student werkt in Nederland met lokale rassen en planten: Barnevelder kippen, vissen als de regenboogforel, beekridder, rivierkreeft en mosselen, en planten als winterpostelein, boerenkool, venkel en kruiden.

Brede ambities

Britte van Die heeft als kartrekker verschillende anderen bij haar project betrokken. Dat zijn naast haar afstudeerbegeleider Jitse Schaafsma ook oud-HVHL-studenten als Viraj Deshmukh uit Baramati en verschillende zakenpartners die materialen leveren voor de installatie. Andere studenten onderzoeken hoe de installatie uit te breiden en te perfectioneren. Brittes ambitie is om de kennis die ze hier opdoet, na haar afstuderen in India te gaan toepassen.

Britte van Die is vierdejaars student International Business in Food and Flowers aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. In 2021 pitchte zij haar visie op een circulair voedselsysteem al bij het grote start-up-evenement TechSparks in India. Britte is actief voor de politieke partij Lokaal Belang in Zevenaar. Daarnaast werkt ze op dit moment samen met Indiase oud-studenten aan de opening van Indiaas restaurant VieVie’s op de Jansplaats in Arnhem.

De uitreiking van de Impactprijs Groen Onderwijs zal op een nader te bepalen datum in het voorjaar van 2022 plaatsvinden. Lees meer over FeelSprout op de website van GroenPact.

Britte in De Gelderlander Lees hier