3de INVEST Summerschool Bulgarije is gestart met 7 HVHL-studenten

20-05-2022

De voorbereidende weken van de 3de Summerschool zijn gestart. In deze reeks van zes is het -na Griekenland en Finland- de beurt aan Bulgarije. En deze Summerschool is voor het eerst óók live: 29 mei reizen er 7 studenten van HVHL voor een week naar de BYapp agrarische universiteit in de stad Plovdiv. Vanuit Velp gaan Saki Morita, Saeed Haderbhai, Harwin Kloosterman en Tara Dixon mee. En vanuit Leeuwarden zijn dat Hedzer Buren, Merit van der Schaar en Harm Okkema. 

Rik Weg met studenten

Harm vertelt waarom hij meedoet: "Ik volg de studie Management van de Leefomgeving in Leeuwarden en zit op dit moment in het tweede jaar. Ik las de oproep op de portal en dacht meteen dat dit een leuke kans zou zijn. We hadden tot nu toe geen ervaring met casussen in het buitenland en dit is natuurlijk een perfecte manier. Ook kan ik zo mijn Engels verbeteren en het staat natuurlijk goed op mijn CV. Met mijn opleiding doen we redelijk veel excursies, we hebben ook wel eens een excursie naar Brussel gedaan, maar nog nooit iets op dit niveau." Hij is nog niet eerder in Bulgarije geweest en vertelt: "Ik ben vooral benieuwd hoe studenten uit andere landen kijken naar problemen en hoe dit verschilt met wat wij leren in onze opleiding. Die voorbereidende online lessen zijn natuurlijk wel nodig om je goed voor te bereiden maar ik kijk vooral uit naar de week in Bulgarije, dan leren we de mensen echt kennen. Ik denk dat ik iets typisch Nederlands/Fries in m'n koffer stop om mensen een beetje laten proeven waar we vandaan komen. Suikerbrood of stroopwafels is misschien wel een leuk idee."

Docenten Sarah Zernitz en Simon Matahelumual reizen mee naar Plovdiv. In de twee voorbereidende weken geven zij online colleges over duurzame transities. Ze leren de studenten hoe je bij complexe vraagstukken samen met verschillende stakeholders in de regio naar oplossingen kunt zoeken. Lector Rik Eweg geeft ook een online les en zit samen met de twee docenten in de jury om de opdrachten aan het einde van de week te beoordelen. Rik: "Ik hoop de deelnemers meer te leren over het nut van Living Labs. Ik ga ze bijvoorbeeld meer vertellen over de vier design principes van een Living Lab en waarom het ook goed is om een SDG als doel te gebruiken. En natuurlijk presenteer ik de INVEST Living Labs." 

Wil je meer weten over deze of volgende Summerschools? Kijk dan op deze link

Wil je meer lezen over onze partner universiteiten in Griekenland, Finland, Bulgarije en Slowakije, kijk dan op de website van INVEST.

Bulgarije