HVHL ontwikkelt digitale interface in Indonesië

27-01-2021

Nederlande regering ondersteunt via StuNed Scholarships

Van Hall Larenstein University of Applied Sciences heeft samen met de University of Muhammadiyah Enkarang een innovatief project opgezet: de Digital Farmer Field School. Een manier om meer boeren beter voor te lichten over duurzame voedselproductie. De Nederlandse regering heeft een StuNed-beurs toegekend aan het districtsbestuur en de universiteit van Enrekang (UNIMEN) om de ontwikkeling van dit digitale lesprogramma te bevorderen. De beurs wordt besteed aan een training die het ontwerp en de inrichting van de Digital Farmer Field School (DFFS) op tablets voor boerengroepen stimuleert.

De mensen in het Enrekang-district in Indonesië, staan voor veel uitdagingen bij het leveren van een hoge landbouwproductie uit hun velden, zonder het milieu te vernietigen. Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (HVHL) werkt sinds 2018 samen met UNIMEN aan de ontwikkeling van een digitale rurale school in dit district in het zuiden van Sulawesi in Indonesie. Het doel is om voorlichters van het ministerie van landbouw en mileu te trainen om gezamenlijk voorlichting over duurzame voedselproductie en mileubeheer te kunnen ontwerpen op een digitale interface. Met het gebruik van tablets kunnen boerengroepen dan ondanks de grote afstanden en de COVID maatregelen toch communiceren met de verschillende overheidsdiensten.

Transdiciplinair project met digitale leerstrategie

Muslimin Bando: "Deze training is het resultaat van een partnerschap tussen de regering van Enrekang, de Nederlandse regering, UNIMEN, HVHL en inwoners van Enrekang." Saskia Heins: “De universiteit heeft een nieuw onderzoekcentrum opgericht speciaal voor de samenwerking met HVHL: Research Centre for Communication, Social Ecological Learning and Sustainable Environment. Iedereen roept hoe belangrijk - juist ten tijden van de COVID pandemie- digitale leerstrategieën zijn, maar transdisciplinaire projecten zijn meestal lastig te financieren. We zijn daarom heel blij dat de Nederlandse regering deze beurs heeft toegekend. Ik waardeer het enthousiasme van de deelnemers om ook tijdens deze pandemie te blijven studeren. Het blijft namelijk erg belangrijk om kennis te delen over een duurzame plattelandseconomie.”

Project krijgt door COVID nog meer impact

Loes Witteveen, projectleider vertelt dat dit project door de Covid-19 pandemie nog relevanter is geworden: “Boeren krijgen met de applicatie toegang tot kennis en informatie zonder dat ze vergaderingen hoeven bij te wonen. Bovendien is het aantal boerengroepen in Enrekang niet in evenwicht met het aantal voorlichters. We denken dus dat deze innovatie ervoor zorgt dat voorlichting veel meer boeren kan bereiken. Het doel is dat deze applicatie zo snel mogelijk beschikbaar komt voor boerengroepen en voorlichters in Enrekang, zodat de uitwisseling van informatie tussen boeren en voorlichters wordt vergemakkelijkt. Want boeren moeten voedsel blijven produceren. Het doel op lange termijn is dat we doorgaan met het produceren van landbouwproducten met een hoge productie zonder het milieu te vernietigen. Dus achter al deze processen zit duurzame landbouwproductie met een ecologisch duurzame omgeving." 

Applicatie bereikt ook boeren in lastig begaanbaar gebied

Nurdahlia Lairing, Alumnus van HVHL is de nationale DFFS-coördinator en begeleidt de trainers en ontwerpers. Zij koos zorgvuldig voor de locatie Enrekang: “Het is een zeer potentieel gebied, maar zeer lastig begaanbaar waardoor het moeilijk is voor de voorlichtingsambtenaar om de boerengroepen te bezoeken. Met dit programma is er grote winst te behalen: het wordt met de applicatie voor zowel boer als voorlichter gemakkelijker om elkaar te bereiken, zonder elkaar fysiek ontmoeten. Ik verwacht dat dit project een blijvende impact voor de boeren oplevert.”

Trefwoorden: