Unieke kunstkoe Henryetta leert studenten over voortplanting

16-02-2021

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (HVHL) in Leeuwarden heeft sinds deze week de beschikking over een unieke kunstkoe. Henryetta, zo heet ze, is een trainingsmodel koe bedoeld voor inseminatietraining. Omdat er raampjes aanwezig zijn in het koeienmodel kan de docent goed meekijken en zo de student op de juiste manier begeleiden. Deze koe is uniek onder hogescholen in Noord Nederland en zorgt weer voor een extra kwaliteitsslag in het agrarisch onderwijs aan HVHL in Leeuwarden.

Meer dan alleen inseminatie

Ook om de anatomie en fysiologie van een koe te kunnen tonen en toe te lichten is Henryetta uitermate geschikt. Omdat het model voorzien is van verschillende ramen en gemakkelijk opengemaakt kan worden, kunnen studenten en docenten makkelijk inwendige processen simuleren en bekijken. “Van origine ben ik dierenarts en als ik dit zo zie dan word ik daar erg blij van” vertelt Titia Fokkema – Van der Ploeg, docent aan de opleiding Dier- en Veehouderij. “Hiermee kunnen we erg mooi de werking van de reproductieorganen van een koe simuleren en bekijken. Ik kan studenten de anatomie van de baarmoeder en de eierstokken laten zien, maar ook de verschillende stadia van de eierstokken gedurende een cyclus. Ook leren studenten het verschil tussen en drachtige en niet drachtige baarmoeder te herkennen.”

Cursus inseminatie

Henryetta biedt studenten een goede voorbereiding voor een cursus kunstmatige inseminatie. “Hoewel Kunstmatige Inseminatie (KI) trainingen niet standaard in het opleidingsprogramma van de opleiding Dier- en Veehouderij zitten merken we bij de studenten wel een grote belangstelling om deze vaardigheid meester te worden” licht docent Theun Brouwer toe. “In practica kan zo mooi de basis gelegd worden om te leren hoe de handelingen van kunstmatige inseminatie bij de koe uitgevoerd dienen te worden. Groot voordeel is dat op een zeer realistische wijze hetgeen de student op ‘gevoel’ doet, zichtbaar wordt voor de docent via het meekijkluikje. Een prachtige manier en een mooie opstap om tijdens vervolgtrainingen, wel of niet via de opleiding, ‘KI-vaardig’ te worden.” In de praktijk leidt oefenen met kunstkoeien ook tot betere resultaten bij daadwerkelijke inseminatie. De opgedane ervaring met een kunstkoe leidt ook tot vaardiger startende inseminators, wat ook weer bijdraagt aan het welzijn van de koeien.

Over Henryetta

Dit meest realistische trainingsapparaat op de markt bootst het voortplantingsstelsel en de bekkenholte van een koe na. Het bestaat uit een glasvezel body en siliconen binnenwerk. Vier vensters bieden inkijk, zodat de procedure van de studenten kan worden begeleid en beoordeeld. Verwarming simuleert lichaamstemperatuur en het opblazen van de darm wordt nagebootst. Gynaecologische delen zoals de baarmoederhals en baarmoeder kunnen worden verwijderd voor begeleide training in de beginfase.