Tropische zee-egels verhuizen van Marine lab Leeuwarden naar Diergaarde Blijdorp

23-03-2021

Bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (HVHL) in Leeuwarden wordt de zee-egel Diadema Antillarum gekweekt om de koraalriffen rondom Saba en St. Eustatius (Caribisch Nederland) te herstellen. De eerste in Leeuwarden gekweekte jonge dieren worden 24 maart a.s. in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam uitgezet. Het uiteindelijke doel is om dit soort ook op Saba te kweken om zo de zee-egel populaties daar een steuntje in de rug te geven. Doordat deze zee-egels de algen onder controle houden hebben de koralen weer meer ruimte om te groeien. Binnen dit project werken onderzoekers nauw samen met studenten van de opleiding Kust- en Zeemanagement. 

Herpopulatie zee-egels voor behoud riffen

Diadema antillarum zee-egels waren de belangrijkste grazers op de Caribische koraalriffen, totdat in 1983 meer dan 95% van de zee-egels gedood werd door een onbekende ziekte. Zonder de begrazing van de zee-egels werden algen de dominante groep op het koraalrif in plaats van het koraal. Tegenwoordig, bijna 40 jaar na de massale sterfte, zijn de zee-egels nog steeds niet hersteld. HVHL werkt binnen het RAAK PRO Diadema project (2019-2023) samen met de projectpartners aan het herstel van dit soort op Saba en St. Eustatius (Caribisch Nederland).

Tekst gaat verder na de foto.

Onderzoeker Tom Wijers in het Marine lab met een zee-egel
Onderzoeker Tom Wijers in het Marine lab met een zee-egel

Eindelijke een kweekmethode

De afgelopen veertig jaar proberen onderzoekers Diadema te kweken in gevangenschap, maar helaas met beperkt succes. De kweek blijkt erg lastig te zijn. Larven van dit soort zee-egels zweven de eerste vijftig dagen van hun leven met de zeestroming mee en stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit en het voer. Onderzoekers en studenten van HVHL in Leeuwarden is het in 2020 echter toch gelukt om een methode te ontwikkelen voor een stabiele en constante kweek van jonge Diadema. 

Diergaarde Blijdorp

Het is lastig om deze dieren op grote schaal naar Saba of St. Eustatius te vervoeren dus de eerste groep met opgekweekte jonge dieren krijgt 24 maart a.s. een mooi onderkomen in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. De volgende stap is om de jonge dieren ook op Saba te kweken zodat ze daar uitgezet kunnen worden om de populaties te versterken en zo het koraalrif te helpen herstellen.