Studenten werken aan een waterveilige toekomst

18-11-2021

Samenwerking Waterschap Rivierenland en hogescholen HAN en Van Hall Larenstein

Waterschap Rivierenland, de Hogescholen HAN en Van Hall Larenstein gaan de komende vier jaar samenwerken op het gebied van hoogwaterveiligheid. Op 17 november was de aftrap.

Het waterschap staat voor een grote opgave. Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor het onderhoud en het op sterkte houden van ruim duizend kilometer aan rivierdijken en kades. Naar verwachting moet een groot deel hiervan voor 2050 worden versterkt. Studenten en onderzoekers gaan meedenken hoe het waterschap dit zo effectief en slim mogelijk kan doen.

Assetmanagement

Studenten, docenten, onderzoekers en waterschappers besteden hierbij extra aandacht aan ‘assetmanagement voor hoogwaterveiligheid’. Zo hopen de partijen die voor aankomende dijkversterkingsopgaves staan gesteld, nog meer grip te krijgen op de programmering van de dijkversterkingsprojecten.

Gilian Koenders is student Civiele Techniek, met speciale interesse in watermanagement. Via een project in de gezamenlijke minor Sustainable River Engineering draagt hij een steentje bij aan het oplossen van de opgave van het waterschap. Behalve de problematiek ziet hij ook de kansen. “In Nederland zullen we nooit klaar zijn met het werken aan de dijken. In het vakgebied staan dus nog voldoende uitdagingen te wachten en dat maakt het voor mij als young professional leuk en uitdagend.”

Theorie en praktijk

De hogescholen en het waterschap brengen met dit studieprogramma praktijk en theorie dichter bij elkaar. En geven inzicht in het rijke werkveld van watermanagement.

Foto: Waterschap Rivierenland/Peter Venema