Studenten met oplossingen voor dierenwelzijn vallen in de prijzen

01-02-2021

Vier studenten Dier- en Veehouderij (Applied Animal Science) uit Velp werden afgelopen week de winnaars van de Online Challenge Dierenwelzijn van het Barth-Misset Fonds. Met hun Pigpointer – een tool voor een welzijnscheck in de varkenshouderij – wonnen zij een mooi bedrag van 1000 euro. Ook de gedeelde derde prijs was voor een student Dier- en Veehouderij van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), uit Leeuwarden. Prestaties om trots op te zijn!

Aleksandra Mikulska, Henry Kozorezov, Mark Dinkelman & Hanna Hartley (Applied Animal Science, Velp) bedachten de Pigpointer. Deze tool laat in een grafische weergave zien waar het varkenswelzijn op orde is en waar de varkenshouder nog welzijnsverbeteringen kan doorvoeren. ‘Een praktische en laagdrempelige tool,’ aldus de jury, ‘die voorziet in een behoefte in de varkenshouderij waar welzijnschecks een steeds belangrijker issue worden.’ De tool werd door de jury geroemd vanwege de grote impact die deze bij gebruik zal hebben op het welzijn van heel veel dieren. Hij draagt bij aan het bestrijden van staartbijten en kan zo helpen het staartcouperen overbodig te maken.

Stressdemper

Yke Bijlstra (Melkveehouderij, Leeuwarden) won de gedeelde derde prijs  van 250 euro met zijn innovatieve ontwerp voor een mobiele koeborstel. Deze kan op de rug van koeien worden geplaatst en masseert dan de staart en zitbeenderen van de koe. De nieuwe koeborstel van Yke is als stressdemper te gebruiken bij stressvolle gebeurtenissen in het koeienbestaan, zoals een klauwbehandeling. Het helpt de veehouder om de koe in bedwang te houden.

Betrokkenheid

Bij beide inzendingen gaf de jury aan dat de studenten met hun oplossingen een grote betrokkenheid laten zien bij het welzijn van de dieren en bij de veehouder. Tijdens een online prijsuitreiking op 27 januari jl. werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Ze werden van harte gefeliciteerd door het Barth-Misset Fonds, dat zich inzet voor verbetering van de leefomstandigheden van dieren in de veehouderij. Op de Facebook- en Instagram-pagina’s van het Fonds wordt meer informatie over de oplossingen gedeeld.

Online prijsuitreiking op 27 januari jl. door het Barth-Misset Fonds