Studenten Bos- en Natuurbeheer winnen Bomen Nederland Studenten Challenge 2021

17-06-2021

Plannen Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL)-studenten voor meer bomen in Nederland scoren hoge ogen

Studenten Bos- en Natuurbeheer Ard Overkempe en Paul Geerdink zijn de winnaars van de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021. Samen met een tweede team van HVHL uit Velp en vijf andere studententeams stonden zij vandaag in de finale. Hun uitdaging was een plan voor meer en gezonde bomen in een al overvol Nederland. De winnaars namen de prijs van 4000 euro in ontvangst van de initiator, de 100-jarige firma Boomrooierij Weijtmans.

Ard Overkempe en Paul Geerdink maakten als team BNBoys ‘Handboek Het Bosdorp’. Het is een handboek voor gemeenten, planologen en projectontwikkelaars om duurzame en groene wijken te realiseren. Hiermee spelen ze in op de stijgende vraag naar nieuwe woningen. Ard en Paul volgen de minor Bomen in de Stedelijke Omgeving en schrokken ze toen ze de visie op stedelijke bomen lazen. Hierin staat dat bomen vaak niet langer dan 40 jaar ingepland staan, veel korter dan in de bosbouw gebruikelijk is. Daarom bevelen zij aan echte bosranden van 40 meter rondom dorpen aan te leggen als ecologische corridors. Ook subsidie voor houtbouw als stimuleringsmaatregel is een van hun adviezen.

Team BNBoys

Plan krijgt vlucht in Bossenstrategie

De jury waardeert het gebruiksvriendelijke handboek omdat Ard en Paul buiten de bestaande kaders gedacht hebben. “Jullie zijn al diep in de materie gedoken, hebben de mogelijke problemen in beeld en de strategieën al klaarliggen,” aldus de jury. “Jullie zijn zelfs al in gesprek met publieke en private organisaties.”

Behalve de mooie geldprijs ontvingen de winnaars ook twee uitnodigingen. Harry Koender, de Nationaal Coördinator Uitvoering Bossenstrategie, nodigt Ard en Paul uit om volgende week bij een webinar over Bossenstrategie hun plan te pitchen. En ook de Provincie Noord-Brabant praat graag verder met de studenten. Binnen HVHL gaan studenten aan de slag met de uitvoeringsstrategie van het plan.  

Groene en prettige rustpunten langs de snelweg

Ook het andere team The Tree Musketeers van HVHL bereikte de top-3 van de Bomen Challenge. Sven Bronda, Laura Delhaye, Renée Mudde, Jeanine van Til en Casper Thomassen pakken de rustpunten langs de Nederlandse snelwegen aan. In hun plan ‘De weg naar de toekomst’ maken zij van de rustpunten aantrekkelijke, duurzame, groene en prettige plekken. De 60.000 bomen en struiken die ze hier kwijt kunnen, dragen onder meer bij aan het verminderen van CO2 en het afvangen van fijnstof. “Een plan met toekomst,” oordeelde de jury. “Met medewerking van Rijkswaterstaat kan dit snel gerealiseerd worden en veel opleveren.”

Lees meer over de Bomen Nederland Studenten Challenge 2021 Bekijk
Team The Tree Musketeers
Team The Tree Musketeers