Onderzoekers en studenten HVHL doen mee aan Sea and Learn op Saba

26-10-2021

Afgelopen week hebben onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein presentaties, veldexcursies en gastlessen gegeven op Saba, Caribisch Nederland. Op Saba staat oktober al bijna 20 jaar lang in het teken van Sea & Learn. De hele maand worden experts gevraagd om naar het eiland te komen en hun kennis over het onderwerp te relateren aan Saba en hierover een presentatie te geven. VHL docent-onderzoeker Alwin Hylkema werkt op Saba aan diverse onderzoeksprojecten en was dit jaar één van de experts. Hij werd daarbij ondersteund door collega’s Tom Wijers en Alex van der Last en stagiaires Esther van de Pas, Djan Mattijssen en Jan-Luca Mack.

Presentatie

De hele bevolking van Saba, inclusief de toeristen die inmiddels weer teruggekeerd zijn, heeft met de onderzoeksprojecten kennis kunnen maken. Alwin gaf een presentatie aan 125 belangstellenden op het dorpsplein. De presentatie werd live gestreamd via Facebook en had ook online veel bekijks.

De hele presentatie kan hier worden bekeken

Alex en Esther gaven een presentatie bij het bejaardentehuis en het hele team ontwierp een les voor  3 schoolklassen in de leeftijd van 13 tm 16 jaar. Zij kwamen naar het lab voor een uitgebreide kennismaking met het zee-egel onderzoek. Tenslotte waren er vier mogelijkheden om met het onderzoeksteam mee het veld in te gaan en het onderzoek met eigen ogen te bekijken.

Projecten

De focus bij alle activiteiten lag op de projecten AROSSTA, Moreef en Diadema. In het AROSSTA project wordt onderzoek gedaan naar artificiële riffen, waarna Alwin besloot een nieuw artificieel rif te ontwerpen: het Moreef. In het Diadema project ligt de focus op het opnieuw introduceren op de zee-egel Diadema antillarum, die een belangrijke rol heeft bij het begrazen van algen op het koraalrif.

De activiteiten waren een groot succes en er staan inmiddels al diverse vervolgactiviteiten gepland voor belangstellenden. Daarnaast zijn er vanaf maart weer diverse nieuwe experimenten gepland in het onderzoek, dus HVHL-studenten met interesse kunnen een e-mail sturen naar [email protected].