NSE-uitslag: Studenten meer dan gemiddeld tevreden over hun opleiding bij HVHL

23-06-2021

‘Ik kan mezelf zijn en leer heel veel’

De uitkomst van de Nationale Studenten Enquête (NSE) laat zien dat de studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) méér dan gemiddeld tevreden zijn over hun opleiding. Vooral de sfeer op school wordt enorm gewaardeerd. Vergeleken met drie jaar geleden beoordelen de studenten van HVHL de school een stuk positiever (was 3,79, nu 3,88 op een schaal van 1-5). De algemene landelijke tevredenheid van hogescholen is dit jaar 3,65. En ondanks de beperkende coronamaatregelen beoordelen de studenten de informatievoorziening en de studiefaciliteiten als goed.  

Algemene tevredenheid studenten door de jaren heen

Best beoordeelde opleidingen 

Studenten van de bachelor-opleiding Management van de Leefomgeving zijn het meest tevreden (4,2 algemene tevredenheid). De opleiding scoort vooral goed op de docenten en de beroepspraktijk. Binnen de opleiding werken de studenten veel aan opdrachten met een echte opdrachtgever. En dat wordt gewaardeerd. De masters Agricultural Production Chain Management en Management of Development scoren dit jaar ook hoog (met respectievelijk 4,2 en 4,3 algemene tevredenheid). 

Studenten krijgen het niet cadeau 

De studiewerkdruk is bij de meeste opleidingen net iets hoger dan gemiddeld. Voorzitter College van Bestuur Jan van Iersel: “Dat is bij HVHL al langer bekend, de meeste opleidingen bij ons zijn vrij intensief. Dat komt omdat we werken met intrinsiek gemotiveerde docenten en leergierige studenten. Er is sprake van veel lesgebonden activiteiten en studenten werken aan grote projecten, vaak voor een echte opdrachtgever. ‘Ik leer heel veel’ is een veel gehoorde uitspraak.” 

Wat doen we met deze uitkomst? 

Voorzitter College van Bestuur Jan van Iersel: “Als persoonlijke hogeschool stellen we graag sámen met studenten de verbetermaatregelen vast. Omdat de uitkomsten per opleiding verschillen, zullen we ook per opleiding onderzoeken wat er beter kan. Daarom starten we nog voor de zomer met gesprekken met zowel docenten als studenten.”  

Coronamaatregelen hadden geen negatieve invloed op de beoordeling  

Het persoonlijke karakter van de school verklaart wellicht de meer dan gemiddelde beoordeling van de informatievoorziening en de studiefaciliteiten van de hogeschool. Afgelopen jaar is er veel aandacht besteed aan snelle actuele informatie voor studenten over de coronamaatregelen. HVHL koos voor toetsen op locatie i.p.v. digitaal toetsen. Deze keuze is door de studenten zeer gewaardeerd. Alle opleidingen hebben vakken met praktijk- en buitenlessen die binnen de coronamaatregelen doorgang konden vinden.  

Meer over de Nationale Studenten Enquête 

De Nationale Studenten Enquête is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks ruim 270.000 studenten uit het hoger onderwijs hun mening geven over bijvoorbeeld hun opleiding. De resultaten worden door verschillende organisaties gebruikt in de landelijke studiekeuzevoorlichting (Studiekeuze123, de Keuzegids en De Elsevier) en door hoger onderwijsinstellingen voor verbetering van de onderwijskwaliteit. 

Factsheet HVHL NSE 2021 Bekijk(pdf - 1,4MB)