Nieuwe locatiedirecteuren vertellen over hun ambities voor HVHL

03-02-2021

Sinds september heeft de locatie Velp van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (HVHL) twee nieuwe locatiedirecteuren: Ruth van der Beek en Saskia Heins. Ruth werkte eerder als adjunct directeur Food and Dairy en Saskia was werkzaam als adjunct directeur voor het domein Delta Areas and Resources. We zijn benieuwd naar hun toekomstplannen voor de school en willen ook meer weten over hun manier van samenwerken.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ruth van der Beek en Saskia Heins in gesprek op landgoed Larenstein bij HVHL

Hoe hebben jullie je eerste half jaar als directeur ervaren?

Saskia: De tijd is omgevlogen en ik vond het vooral erg leuk. Ik zie veel enthousiasme bij de docenten, onderzoekers en studenten om mij heen. Er is genoeg te doen. We geven momenteel richting aan het instellingsplan en maken strategische keuzes.

Ruth: Ja, we zijn echt aan het bouwen en ik voel dat er een positieve ‘vibe’ ontstaat en dat onze neuzen dezelfde kant op gaan staan. Ik ben onder de indruk van de positiviteit van de studenten in deze moeilijke coronatijd. Ze hebben echt voldoende ‘drive’ en ambitie om er toch wat van te maken. En daarnaast werken we nu samen in een team waar ik blij van word. We hebben een koers uitgestippeld en daar gaan we voor. We werken nu echt vanuit locatie Velp en bouwen aan contacten in de regio die heel waardevol zijn. Er ontstaan mooie ideeën en die gaan we de komende jaren uitrollen.

Wat zijn jullie ambities voor de komende jaren?

Ruth: We willen de kwaliteit van ons onderwijs omhoog brengen en de locatie Velp laten groeien. Dat betekent dat we op dit moment ons onderwijs portofolio tegen het licht aanhouden. Wellicht gaan we uitbreiden of misschien moeten we programma’s op een andere manier aanbieden. Dat geldt ook voor de trainingen en cursussen die we aan professionals aanbieden. Bovendien willen we het ondernemerschap nog meer vormgeven binnen de hogeschool. Daar hoort het uitbreiden van ons internationale netwerk natuurlijk ook bij. We hopen dat de samenwerking met partners in de regio zal groeien, bijvoorbeeld via onze ‘living labs’. We hebben goed contact met de gemeente Rheden en de gemeente Arnhem en zij kunnen ons daarbij helpen.

Saskia: Vanuit mijn rol vind ik de verbinding tussen onderwijs en onderzoek erg belangrijk. Onderzoek moet duidelijker terugkomen in de opleiding en studenten moeten nog meer participeren in de onderzoeken van onze lectoraten. Er is net een nieuw lectoraat gestart, over kringlooplandbouw. En we zijn aan het nadenken welke andere nieuwe lectoraten nog meer passen bij onze strategische thema’s. Zo komt er in ieder geval een nieuw lectoraat Groene metropool. Ook starten we met langdurig onderzoek rondom duurzaam bosbeheer. We doen ook onderzoek samen met andere hogescholen. Op het platform CoE Groen kun je zien welke onderzoeken dat zijn, wat ze opleveren en welke onderzoeken binnenkort van start gaan. Het is zeker de moeite waard een kijkje te nemen. Ons onderzoek is echt bijzonder en verdient een grote plek in onze etalage.

Dat zijn flinke ambities, hebben jullie al een idee hoe je die gaat verzilveren?

Ruth: Natuurlijk gaan we hier langer dan een jaar over doen, maar dit jaar starten we met twee nieuwe AD’s: Diermanagement (voltijd) en voedingsmiddelentechnologie deeltijd. In 2022 starten we een nieuwe master. En we zijn inmiddels in nauw contact met de regio en zoeken samenwerkingen met mbo’s om de doorstroming te stimuleren. Met opleidingsteams, met nieuwe lectoraten maar natuurlijk ook met onze studenten! We proberen onze organisatie zo in te richten dat we met elkaar efficiënter kunnen werken.

Saskia vult aan: Om de verbinding tussen onderwijs en onderzoek te versterken, willen we docentonderzoekers voldoende vrijmaken zodat ze ook echt tijd krijgen om onderzoek te doen.

Dat zijn inderdaad al concrete acties. En waar willen jullie eind van het jaar onder de kerstboom tevreden op terugkijken, wat moet er zijn bereikt?

Ruth mijmert: Als ik onder de kerstboom zit, kijk ik tevreden terug omdat we een centrum voor ondernemerschap hebben opgericht, AD diermanagement 50 nieuwe studenten heeft en voedingsmiddelentechnologie ook succesvol is opgestart met 25 studenten. We hebben de accreditaties die eraan zitten te komen allemaal gehaald. Samen met onze partners van de Europese Universiteit INVEST hebben we een mooie stap gezet richting gezamenlijke programma’s. En onze hogeschool staat goed bekend in de regio. De interne organisatie staat als een huis. En om dat te vieren hebben we in oktober een groot feest gehad op het landgoed!

Saskia lacht: Ja, dat zal zeker een goed gevoel geven! Als dan ook het onderzoekscentrum op orde is ben ik ook tevreden. Bovendien zijn er twee nieuwe lectoraten van start gegaan en een Omgevingslab waar gemeenten, provincies en waterschappen hun vraagstukken over de omgevingswet en visie kunnen neerleggen. Onze mooie onderzoeken staan nog meer in de etalage en ook het aanbod van trainingen cursussen voor professionals staat helder op de kaart. Jeeh, dat klinkt me als muziek in de oren.

Er zijn meer hogescholen met soortgelijke opleidingen. Wat is volgens jullie de kracht en de meerwaarde van onze hogeschool?

Ruth: HVHL is een persoonlijke hogeschool, met 1 op 1 contact en we kennen iedereen bij naam. We zitten in een nichemarkt en hebben veel specialistische kennis, die vind je niet overal. En onze internationale component is ook heel waardevol voor studenten. Bos en natuurbeheer, tuin en landschapsinrichting en land en watermanagement zijn unieke opleidingen in Nederland, die vind je nergens anders.

Saskia: Ja, en ik vind ook de enorme bevlogen docenten en onderzoekers het noemen waard, zij weten écht hoe je kennis overbrengt. Verder is onze Living lab aanpak uniek, waarin we samen met de praktijk, studenten, onderzoekers en docenten onderzoek doen naar maatschappelijke vraagstukken. En onze school staat op een uniek landgoed, we hebben zelfs een eigen voedselbos! Daar zijn we heel trots op. Het landgoed is eigenlijk onze schooltuin waar studenten hun lessen volgen en waar ze ook onderzoek doen.

Ontzettend leuk om meer van jullie plannen en ambities te horen, maar hoe doen jullie dat nou samen, als 2-koppige directie?

Saskia: Ik zal je vertellen, we hebben weinig gemeen, o ja, 1 ding, we zijn beide in Apeldoorn geboren. Maar we komen echt uit een heel ander werkveld. Onze achtergrondkennis is heel verschillend maar gelukkig wel complementair. Ook onze karakters zijn heel uiteenlopend. Ik ben vrij gestructureerd en analytisch. Ruth vult aan: En ik werk wat meer uit de losse pols maar denk ook creatiever en ben degene die sneller een besluit kan nemen. Saskia: En waarom dat werkt? Ik denk omdat we elkaar goed feedback kunnen geven.

Ruth van der Beek en Saskia Heins in gesprek op locatie Velp HVHL
Ruth van der Beek (links) en Saskia Heins (rechts)

Over Ruth van der Beek en Saskia Heins

Ruth van der Beek (43) heeft na haar studie Dier & Veehouderij aan Larenstein eerst in het bedrijfsleven gewerkt. Eerst in de marketing & communicatie bij een Veevoederbedrijf en daarna is ze betrokken geweest bij diverse innovatieve start ups, o.a. als directeur bij de Vereniging Eigen Paard (landelijke vereniging voor de particuliere paardeneigenaar). Daarna is ze als zij-instromer in het onderwijs terecht gekomen. Ze werkte 4 jaar als teamleider bij Aeres Hogeschool in Dronten en was verantwoordelijk voor de opleiding Bedrijfskunde & Argribusiness. In 2016 is ze gestart bij onze hogeschool in het team Animal Husbandry in Velp. Ze deed dat als regierolhouder Team en docent voor de vakken sales, agri business management en duurzaam ondernemerschap. Vanaf maart 2020 was Ruth werkzaam als adjunct-directeur en vanaf november 2019 als a.i domeindirecteur Food & Dairy. Naast haar werk heeft ze de masterstudie Public Management aan de Universiteit van Twente succesvol afgerond. Ze is afgestudeerd op het onderwerp: Verbinding tussen onderwijs en onderzoek bij een Hogeschool.

Ruth woont samen met Jan, 2 paarden een hond en een kat in Laren (GLD) in het buitengebied. Haar vrije tijd besteedt ze vooral aan paardrijden en sporten.

Saskia Heins (44) heeft na haar Master Sociale Geografie/Stads- en Plattelandsgeografie (Universiteit Utrecht) een succesvol promotieonderzoek uitgevoerd op het gebied van rurale woonmilieus in stad en land. Vanaf 2016 was zij werkzaam als opleidingsmanager bij het Instituut Gebouwde Omgeving van de Hogeschool Utrecht waar zij o.a. de Master Urban and Area Development (MUAD) nieuw leven heeft ingeblazen met het predicaat TOP opleiding. Ook is zij bij de Hogeschool Utrecht onderzoeker/projectleider geweest bij het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities. Daarvoor werkte ze bij de Gemeente Ede o.a. als programmamanager Duurzaamheid en als afdelingsmanager Strategie & Onderzoek.

Ze werkte vanaf 15 mei 2020 bij HVHL als adjunct directeur voor het domein Delta Areas and Resources.

Saskia woont met man, dochter van 15 en zoon van 13 in Apeldoorn. In haar vrije tijd geniet ze in de tuin en op het hockeyveld. Daarnaast probeert ze haar passie voor reizen ook op haar kinderen over te brengen en is ze met haar gezin wezen backpacken door Azië en Zuid-Amerika.