Minor Feeding our Planet: all you can learn

12-02-2021

Van september 2020 t/m januari 2021 draaide voor de derde keer op locatie Leeuwarden minor Feeding our Planet, een minor over voedseltransities.  Ook dit jaar deden studenten van verschillende studierichtingen van verschillende hogescholen mee. In verband met corona was het aantal deelnemers beperkt gehouden, zodoende konden t/m de lockdown van 16 december 2020 offlinebijeenkomsten en excursie plaatsvinden.

In de minor staat de volgende vraag centraal: hoe kun jij vanuit jouw vakgebied bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening? Iedere student gaat vanuit zijn/haar eigen vakgebied met de minoropdrachten aan de slag. Dit schooljaar deden studenten van vijf verschillende studierichten en drie hogescholen mee. Van HAN Nijmegen twee studenten Food & Business, van NHL Stenden een student Finance&Control, van hogeschool VHL twee studenten Management van de Leefomgeving, twee studenten Milieukunde en een student Voedingsmiddelentechnologie. Zij hebben prachtige projecten bedacht en uitgevoerd.

Brede oriƫntatie op voedsel

In de eerste zes weken waren er colleges en excursies over aspecten van de hele voedselketen: over primaire productie bij de boer, verwerkende industrie, retail en de consument. Ook kwam de rol van de lokale overheid aan bod. Naast de twee dagen per week dat op school lessen waren, zijn er veel excursies geweest. Om een impressie te geven: lessen in de Waterbar, stadwandeling in Leeuwarden, fietstocht rondom Sneek, een tweedaagse op Ameland met als thema zelfvoorzienend eiland en een tweedaagse in Wageningen met oa. presentaties van een voedseldatabedijf en twee duurzame food startups. Op de Nationale buitenlesdag was er les in de Buitenpost, oa. in de Kruidhof. Ook stonden bezoeken op het programma aan een akkerbouwer en een veehoudeer in Noord-Groningen. Bovendien waren er excursies naar Dairy Campus en Boeren in het bos. Op vrijdag 11 december was de minorgroep in het Openluchtmuseum in Arnhem, waar oa. door de geschiedenis van de landbouw heen gelopen werd. Dat was de laatste keer dat de groepsleden elkaar offline zagen. Dat wisten ze toen nog niet, maar vier dagen later werd een landelijke lockdown afgekondigd.

Eigen projecten

In de minor werken de studenten aan een zelfgekozen teamopdracht en een individuele opdracht. De teamprojecten waarvoor de studenten dit jaar hebben gekozen hadden als thema: aardappelpuree verrijkt met plantaardige eiwitten voor 70-plussers en een onderwijsproject over bodem en voedsel voor de onderbouw van de middelbare school.
De individuele projecten hadden als thema: watergebruik in de akkerbouw, duurzame voeding voor mens en planeet, regeneratieve landbouw, Voedselbank, escaperoom naar een duurzaam diner, voedsel als medicijn, wormencompostering, toekomstig voedsellandschap in Noord-Groningen.

Ook volgend cursusjaar weer

Minor Feeding our Planet wordt aangeboden vanuit de opleiding Milieukunde in samenwerking met het lectoraat Duurzame eiwitten van lector Eric de Bruin. In de drie versies van de minor hebben in totaal studenten van achttien verschillende opleidingen van acht verschillende hogescholen meegedaan. De vierde versie begint in september 2021. Studenten van alle studierichtingen zijn welkom. Zij kunnen vrijblijvend een minorhandleiding aanvragen via [email protected].

Minorcollage winter
Minorcollage zomer