Living labs van HVHL werken succesvol samen met Indonesische partners

26-11-2021

Living labs in Indonesië zijn succesvol blijkt tijdens de tweede WINNER-conferentie. Het Nederlandse hbo werkt samen met Indonesische partners. Normaal gesproken komt een onderzoeker kijken hoe het gaat en schrijft hij dan een rapport. Met een living lab draai je het om: je gaat actief aan de slag met het probleemoplossend vermogen van studenten, ondernemers en lokale bestuurders. Tijdens de conferentie was er vooral aandacht voor projecten op het gebied van toerisme, watermanagement en landbouw. Of het om ‘living labs’ of ‘pressure cookers’ gaat, de lokale vraag bepaalt de basis van praktijkgericht onderzoek.

De onderzoeksgroep Communicatie, Participatie & Sociaal-Ecologisch Leren (CoPSEL) leverde een bijdrage aan presentaties van Living lab activiteiten in Bandung en Enrekang. HVHL alumni, Ira Dwi en Nurdhalia Lairing, waren zeer tevreden over de interesse voor de langdurige samenwerkingen in Living labs. Nurdahalia: ‘Mensen waren nieuwsgiering naar een dergelijk initiatief, omdat het heel anders is dan op projectbasis werken.’ Het combineren van economische en ecologische behoeften met verschillende instellingen in de aanpak van een dilemma deed de aanwezigen beseffen dat het mogelijk is af te wijken van de eisen uit het veld.

Lees meer over de WINNER-conferentie en het interview met Loes Witteveen over het Digital Farmer Field School project in Enrekang, Sulawesi 

Digital farmer