HVHL draagt bij aan duurzame bosbouw in Suriname

26-04-2021

Begin april deed Tropenbos Suriname met support van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) een schenking van bosbouwmateriaal aan de gemeenschap van het inheemse dorp Bigi Poika in het binnenland van Suriname. Met deze schenking wordt de duurzame bosbouw van gemeenschapsbossen in het binnenland van Suriname gestimuleerd.

Eind 2019 brachten 20 studenten van de opleiding Bos- en Natuurbeheer delen van het dorpsbos van Bigi Poika in kaart en interviewden ze verschillende dorpsbewoners. Met deze informatie werd een concept beheersplan gemaakt voor het bos van Bigi Poika en nog twee andere bosgemeenschappen.

Sinds november 2019 werkt de opleiding Bos- en Natuurbeheer samen met Tropenbos Suriname aan het project ‘Sustainable forestry for village development’. De druk op gemeenschapsbossen in Suriname wordt steeds zwaarder. Dit leidt tot vernietiging van tropisch regenwoud. In stamverband levende gemeenschappen kunnen de natuur beter in stand houden, mits ze goed geïnformeerd zijn. Hier is inmiddels voldoende bewijs voor.

Een kort verslag van de uitreiking werd uitgezonden op het Surinaamse jeugdjournaal. Bekijk hier de aflevering: https://www.youtube.com/watch?v=S5wvIN0gsCc