Havo-leerlingen ontwikkelen de lekkerste vegaburger

04-02-2021

De afgelopen 10 weken hebben havo 4-leerlingen met veel plezier gewerkt aan het Technasium-project 'Ontwikkel de lekkerste vegaburger'. Maar liefst 22 leerlingen van 6 verschillende vo-scholen uit de 3 noordelijke provincies deden hieraan mee.

Keuzecolleges

Op vrijdag 20 november verzorgde de opleiding Voedingsmiddelentechnologie (VT) van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden online keuzecolleges via Teams. Docent Margje van der Velde gaf een college over sensorisch onderzoek en lector Eric de Bruin verzorgde een online college over eiwittransitie. Een speciale bijdrage was er van 4e-jaars studenten VT Amber Stadegaard en Sarah Entius. In het kader van hun afstudeerproject ontwikkelen zij vegaburgers voor het bedrijf Van Koolen B.V. uit Slootdorp. Zij namen de leerlingen o.a. mee in het maakproces van een vegaburger en hoe je een smaakpanel organiseert.

Opdrachten

De leerlingen kozen voor hun onderzoek minimaal vijf vega(n) burgers in de supermarkt. Vervolgens gingen ze met vooral grondstoffen uit de eigen regio een duurzame en lekkere vega(n) burger ontwikkelen. In filmpjes legden ze vast op basis waarvan de grondstoffen waren gekozen en hoe de vegaburger was ontwikkeld en bereid. Dat viel niet altijd mee. Sommige leerlingen staan anders nooit in de keuken en ook samen koken was in verband met corona niet altijd mogelijk. Toch lieten ze veel creativiteit zien en bedachten ze leuke namen zoals De Vurger, De Kruidenier en Mr. Salsa. 1 groepje bedacht zelfs een slogan: een burger die zelfs een koe lekker vindt. De eigen burger werd samen met de burgers uit de supermarkt, onderworpen aan een sensorische test door een smaakpanel. Hiervan werd een spinnenwebdiagram gemaakt.

Presentatie en filmpje

Op 26 januari jl. presenteerden de leerlingen via Teams de ontwikkeling van hun vegaburger. Via soms ingenieus gemaakte filmpjes deelden ze met de andere leerlingen hun bevindingen aan de jury, bestaande uit Amber en Sarah en Jeannette Nieuwenhuis. Zij keken of de burger innovatief en lekker was, of ze een goed beeld hadden gekregen van het ontwikkelproces, of gebruik was gemaakt van de informatie bij de keuzecolleges en hoe er in de groep was samengewerkt. Unaniem koos de jury voor de Mexicaanse burger die zeer professioneel ontwikkeld was door slechts 3 leerlingen van RSG De Borgen uit Leek. De burger kwam heel goed uit de test in vergelijking met de andere burgers, er was gedacht aan ingrediƫnten uit de streek, ze hadden een onderzoek gedaan naar de voedingswaarde, de taken waren goed verdeeld d.m.v. een logboek en bovenal spatte het plezier er van af. De dames hebben inmiddels een doos vegetarische kipnuggets van Van Koolen en leuke presentjes met HVHL-logo ontvangen.

We hopen veel van deze Technasium-leerlingen te mogen begroeten tijdens de online open dag of in het volgende studiejaar. 

Sheet van de presentatie van de lekkerste vegaburger