Zeewier duurzaam alternatief voor soja of vismeel als visvoeding

09-01-2020

Onlangs werd het vierjarige ZEEVIVO (Zeewier in Visvoer) project succesvol afgerond. Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), NIOZ, Wageningen University & Research, Danvos en Hortimare onderzochten gezamenlijk  of zeewier een geschikt en duurzaam ingrediënt zou kunnen zijn voor visvoer. Uit onderzoek blijkt dat tilapia’s, populaire kweekvissen voor consumptie, gevoerd met zeewiervoeding net zo goed groeien als tilapia’s gevoerd met gangbaar visvoer. Voorwaarde is wel dat het eiwitgehalte van het zeewier eerst wordt verhoogd.

De visvoerindustrie is op zoek naar alternatieve eiwitbronnen voor het veelgebruikte vismeel of soja. Zeewier kan in potentie een duurzaam alternatief zijn, onder voorwaarde dat het eiwitpercentage van het zeewier gelijk of hoger is dan het product dat het moet vervangen. Soja heeft een eiwitpercentage van 40% en vismeel maar liefst 60%. Zeewier heeft, afhankelijk van bijvoorbeeld de soort en het seizoen, een eiwitconcentratie tussen de 10 en 20 procent.

Eiwitpercentage in zeewier verhogen

Uit het ZEEVIVO onderzoek bleek dat de toevoeging van nitraat leidt tot een hogere groeisnelheid en een hogere eiwitconcentratie in het zeewier. De toename in eiwitconcentratie was zelfs zo snel, dat het mogelijk is om zeewier te verrijken door het twee weken voor de oogst onder verhoogde nitraatconcentraties te laten groeien.

Kansen verduurzamen aquacultuur

Voor het ZEEVIVO-project werden drie verschillende zeewierproducten gebruikt ter vervanging in voeding voor tilapia’s: het groenwier Ulva lactuca, het roodwier Solieria chordalis en een 50:50 mix van beide. Tijdens twee voedingsproeven werden de groeiprestaties van tilapia’s die werden gevoerd met de experimentele zeewiervoeders vergeleken met de uitkomsten van een standaard referentiedieet. Uit de eerste proef bleek dat de voeropname en groei van de vissen voor alle voeders vergelijkbaar was. Tijdens de tweede proef was de groei en voederconversie van de vissen gevoerd met het standaard referentie dieet en het dieet met het zeewierproduct gebaseerd op het groenwier Ulva lactuca vergelijkbaar. Het ZEEVIVO-project laat zien dat zeewier producten met voldoende eiwit geschikt zouden kunnen zijn om, in ieder geval gedeeltelijk, de sojacomponent in voer voor tilapia’s, te vervangen. Deze bevindingen kunnen een wereldwijde impact hebben op de productie van kweekvis en de verduurzaming van de aquacultuursector. 

In het ZEEVIVO project werkten HVHL, NIOZ, WLR, WMR, Danvos en Hortimare aan een zeewierproduct met een zo hoog mogelijke eiwitconcentratie. Het project werd medegefinancierd door regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).