Winnaars Food Valley Havo PWS-Prijs 2020 bekend

08-06-2020

Bijzondere omstandigheden zorgen dit jaar voor een bijzondere wending: de zesde editie van de Food Valley Havo PWS-Prijs kent een gedeelde 1e plaats voor drie profielwerkstukken! Dit werd woensdag 3 juni bekendgemaakt tijdens een online prijsuitreiking.

De jurybeoordeling van de drie profielwerkstukken lag zeer dicht bij elkaar. Onder normale omstandigheden is de presentatie van de leerlingen tijdens een fysieke prijsuitreiking doorslaggevend om de 1e, 2e en 3e plek te bepalen. Door de corona-maatregelen is afgeweken van deze procedure en zijn alle genomineerden gelijk gewaardeerd.
Bij de online prijsuitreiking waren de leerlingen en hun ouders, begeleidende docenten en juryleden uitgenodigd. Onder hen jurylid Margreet van Kuijk, oud-docente Tuin- en Landschapsinrichting. Vorig jaar was de prijsuitreiking nog in Velp, dit jaar was Aeres Hogeschool Wageningen de organiserende partij.

Van oervoeding tot zuigelingenspeen

De drie werkstukken hadden uiteenlopende onderwerpen. Zo deden Renske Seegers en Kim Peters van Ulenhof College Doetinchem onderzoek naar de ‘Gezondheidsaspecten van Yakult en Yoghurt’. De jury was vooral te spreken over de kritische houding van de twee leerlingen ten opzichte van reclame voor gezonde producten. “Deze houding treffen wij graag aan bij [toekomstig] hbo-studenten.”

Mathilde Bos en Rieneke Mudde van Driestar College Gouda onderzochten voor hun werkstuk ‘Oervoeding en Gezondheidsproblemen’ of huidige gezondheidsproblemen opgelost kunnen worden met eetgewoonten van eeuwen geleden. De jury was onder de indruk van de enquête die gebruikt was voor het onderzoek: “goed opgezet en uitgewerkt, […] de scores zijn helder. […] het is vooral de enquête waardoor dit werkstuk kwalificeert voor een prijs.”

Tenslotte schreef Astrid Smit van Ster College Eindhoven haar werkstuk over de ‘PaciPro’; een speen die mogelijk als toevoeging kan dienen op bestaande toolkits voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Volgens de jury “een mooi gekozen onderwerp; maatschappelijk, medisch en sociaal van belang. […] Het werkstuk is van hoogwetenschappelijk niveau.”

De PWS-prijs voor havisten

De Food Valley Havo PWS-Prijs – één van de weinige profielwerkstukwedstrijden speciaal gericht op havisten – is een initiatief van drie hogescholen gevestigd binnen en verbonden aan het Food Valley Scholennetwerk; Aeres Hogeschool Wageningen, Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) te Velp.
Het jaarlijkse thema is Groen en Gezond, met onderwerpen als plant, dier, duurzaamheid, leefomgeving, voeding en gezondheid.