Van Hall Larenstein verzorgt training Surinaams ministerie

08-10-2020

Ondanks de Corona pandemie geeft Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (HVHL) deze weken een training in Suriname. Boeren en voorlichters van het ministerie van Regionale Ontwikkeling krijgen een 5-daagse training over bevolkingslandbouw, waardeketens, communicatie, kosten-baten analyse en rapportages.

Gedurende de eerste week zijn 12 voorlichters en ressortleider van het ministerie van Regionale Ontwikkeling getraind in Paramaribo. In de tweede week worden 16 boeren en voorlichters in Moengo getraind in verschillende aspecten van het verduurzamen van de land- en bosbouw. Met deze nieuwe vaardigheden kunnen zij de landbouw en voedselzekerheid in dorpen gelegen in het dicht beboste binnenland van Suriname verder helpen verbeteren.

Bos- en Natuurbeheer

Elke dag begint met een online les vanuit Nederland, verzorgd door docenten van de opleiding Bos- en Natuurbeheer, waarna afwisselend oefeningen en aanvullende online lessen volgen. Ook is er een veldbezoek aan een door een groep ondernemers geleide succesvolle dragon-fruit plantage in het district Brokopondo. In Suriname begeleidt lokale HVHL gastmedewerker Ir. Ahmad Vreden de cursisten met raad en daad.

Mevrouw Pinas, een van de deelnemers, vertelt: “Kostgrondjes bewerken gebeurt altijd in een (vrouwen-)groepje. Wat we vandaag leren in de communicatie les kan ik goed gebruiken bij het verbeteren van de onderlinge samenwerking ”.

Onderdeel NUFFIC OKP training

De training is onderdeel van een door NUFFIC OKP gefinancierde tailor made training en is ontwikkeld door Van Hall Larenstein University of Applied Sciences. Dit gebeurde in opdracht van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling Suriname, directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland.

Boeren en voorlichters in Suriname tijdens de 5-daagse online training van Hogeschool Van Hall Larenstein