Studenten ‘Koeien en Kruiden’ winnen Impactprijs Groen Onderwijs

14-02-2020

Groenpact heeft op donderdag 13 februari jl. de Impactrpijzen Groen Onderwijs uitgereikt. Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) was met de projecten ‘Koeien en Kruiden’ en ‘Verduurzamen van een Bierbrouwerij’ genomineerd in de categorie hoger groen onderwijs. Uiteindelijk ging ‘Koeien en Kruiden’ met deze prestigieuze prijs aan de haal. Uit handen van astronaut André Kuipers ontvingen de studenten Diermanagement en Dier- en Veehouderij de prijs met bijbehorende cheque van 2.500 op de HAS Hogeschool in Den Bosch.

Foto: Titia Bredee (via Twitter)

Genomineerden Van Hall Larenstein

Met twee genomineerden was HVHL het beste vertegenwoordigd van alle instellingen tijdens het gala in Den Bosch. Hiermee wordt maar weer eens onderstreept aan wat voor prachtige projecten onze studenten werken. Koeien en Kruiden is een samenwerkingsproject tussen studenten van de opleidingen Diermanagement en Dier- en Veehouderij. Kruidenrijk grasland trekt meer insecten aan en is dus heel goed voor de stand van de weidevogels en de biodiversiteit. In een meerjarig multidisciplinair project keken de studenten naar wat dit betekent voor de veehouders in Noord Nederland. Hiermee sleepten studenten Alfred Kok, Vera Veenstra, Gerlinda Nijboer en Haye Pieter Elgersma de hbo-prijs in de wacht.


Ook het project Verduurzamen van een Bierbrouwerij heeft hoge ogen gegooid. Studenten Milieukunde bedachten een aantal maatregelen die Bierbrouwerij Ameland direct kon toepassen. Hiermee werd de brouwerij een stuk duurzamer. De ideeën zijn toepasbaar op alle kleine brouwerijen in Nederland. Helaas is dit project net buiten de prijzen gevallen, maar studenten Bart Scholten en Wouter de Maijer hebben een prachtig resultaat gehaald met dit project en de nominatie.

Groenpact en de Impactprijzen

Groenpact is een platform voor samenwerken, kennisdelen en versnellen in de groene sector. Na het grote succes van vorig jaar reikten zij ook dit jaar weer de Impactrpijzen Groen Onderwijs uit. Genomineerde projecten werden beoordeeld door een professionele jury. De prijs kende ook dit jaar vier categorieën: vmbo-groen, mbo-groen, hoger groen onderwijs en universitair groen onderwijs.