Van Hall Larenstein-students went ‘Wild Atlantic’ in Ireland

22-03-2019

Negen soorten verse zeewier, net geoogst uit een baai bij school. Hoe anders kun je je de ideale zeewierles voorstellen? Aan het voorstellingsvermogen van de Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL)-studenten die begin maart 2019 op excursie in Ierland waren, werden wat dat betreft geen eisen gesteld: het zeewier lag ‘gewoon’ op tafel in een leslokaal in Belmullet.  Hun voorstellingsvermogen konden de studenten wel goed gebruiken om businessplannen te bedenken voor lokale ondernemers die geld wilden verdienen met zeewier. Samen met leerlingen van Our Ladies Belmullet hebben de HVHL-studenten zich een paar dagen verdiept in zeewier, algen en oceaan.

Uitwisseling Erasmus+
Van 3-9 maart 2019 duurde de Zeewierexcursie van veertien studenten en hun drie begeleiders . De excursie is onderdeel van een Erasmus+project met als naam Feeding the world in 2050: aquatic resources. In dit project werkt HVHL onder andere samen met scholen in Frankrijk en Ierland. De doelstellingen van dit project zijn:
* meer bewustzijn creëren voor de rol van plankton in de voedselketen
* mogelijkheden onderzoeken van plankton, algen/zeewier als voedsel voor mensen
* begrip kweken tussen verschillende culturen
De zeewierexcursie naar Ierland was een eenmalige excursie. In 2018 vond een planktonexcursie naar Bretagne plaats. Beide excursies betroffen een uitwisselingsprogramma met een Ierse en Franse school.

Wild Atlantic Way
Belmullet ligt op het meest westelijke puntje van Ierland, aan de Atlantische oceaan. Langs de hele kust loopt een weg die Wild Atlantic Way heet. Het landschap is er even verrassend als wisselend. De excursiegangers hebben met hun gastvrouwen en –heren drie uur op die weg gereden om bij een testlocatie te komen van het Galway Marine Institute. Op die locatie worden proeven gedaan ten behoeve van zeewierteelt. De studenten konden meehelpen door zeewier te meten en te wegen.

Bijzonder
Een uitwisselingsexcursie is anders dan een gewone excursie. Eind januari waren de Ieren in Leeuwarden geweest en was er een speciaal programma voor hen gemaakt, onder andere:  zeewieronderzoek op HVHL, laboratoriabezoek, Planetarium Franeker, Harlingen, Oldehove beklimmen en schaatsen. In Ierland was het een paar weken later een warm weerzien. Je voelt op deze manier dat je dieper kennismaakt met de mensen en de cultuur en je doet andere dingen dan wanneer je via een reisorganisatie een excursie boekt.
In Ierland stonden naast zeewieractiviteiten onder andere deze activiteiten nog op het programma: natuurwandeling door de duinen en op het strand onder leiding van een gids, bezoek aan een archeologische plaats op een eiland, een aquariumbezoek, rondleiding in een vuurtoren, en in Dublin bezoeken aan parlementsgebouwen en het stadion voor Ierse sporten.

Excursiegroep
De excursiegroep van HVHL bestond uit studenten van vier verschillende studierichtingen van verschillende leerjaren. De studenten hadden zich aangemeld na een oproep op Studentnet.
Van Management van de Leefomgeving was dat Tjitske de Wit, van Diermanagement Janina Harms en Ernst Miltenburg, van Kust- en Zeemanagement Joëlle Spronk en Charelle Holleman. Van Milieukunde waren de volgende studenten mee: Olaf Westerhof, Anna-Frouck Joustra, Trudy Ruiter, Maaike Kunst, Wout Smeenk, Floris Doeglas, Niek Heijnen, Siebe de Vries en Bart Scholten. Ze hoefden relatief een kleine eigen bijdrage te betalen voor een hele week, omdat de rest van de excursie door Europa was gefinancierd.
Als begeleiders waren mee Eric de Bruin, lector Biobased Proteins, Jan Hessel Miedema, docent Milieufysica en Korrie Hoekstra, docent Communicatie & Innovatie.

Verdieping
Dichterbij zeewier dan in de oceaan kun je niet komen. Dus stond ook op het programma: coasteering van de kliffen op Errishead: in de Atlantische Oceaan springen met wetsuit, zwemvest, helm en goede begeleiders. Een wel heel letterlijke verdieping in de oceaan. Als je dan de meterslange slierten zeewier aan de kliffen in het golven mee ziet deinen, jezelf er tussen bevindt, dan heb je het niet alleen heel erg koud, dan denk je ook: dit is Wild Atlantic all the Way.

Trefwoorden: