Studiemiddag ‘Behandelen, zo kan het ook’

11-07-2019

Op woensdag 15 mei vond in Velp de studiemiddag ‘Behandelen, zo kan het ook’ plaats. De middag stond in het thema van het gezond houden en behandelen van dieren (met name rundvee) met een minimale inzet van antibiotica. Naast alternatieve behandelmethoden werd er ook aandacht besteed aan preventie van ziekten door het optimaliseren van het management. De studiemiddag werd georganiseerd vanuit het lectoraat Duurzame Melkveehouderij en de opleiding Dier- en Veehouderij.

Onder leiding van dagvoorzitter Wiepk Voskamp (lector) ging de middag van start met een lezing van Maria Groot (dierenarts en auteur van de bekende stalboekjes) over het gebruik van kruiden in de veehouderij door. Liesbeth Ellinger wijdde de aanwezigen vervolgens in in de beginselen van de homeopathie, de mogelijkheden voor toepassing in de veehouderij en de voortgang van wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Paul Brinkhof (biologisch veehouder in Leuth) deelde zijn ervaringen over het geheel antibioticavrij produceren van zuivel. Sinds 2004 zijn er op zijn bedrijf geen antibiotica meer ingezet. Tot slot was het woord aan Annet Veldhuis (lector Management Rundergezondheid bij Aeres Hogeschool). Zij nam de deelnemers mee in het management rond mastitis bij melkvee.

We kijken terug op een geslaagde middag, met volop ruimte voor discussie tussen sprekers, veehouders, studenten, docenten en personen werkzaam in het veld. De middag werd afgesloten met casusbesprekingen en een borrel.

(Be)handelen bij uiergezondheidsprobelmen - Annet Velthuis Download(pdf - 4,2MB)
Natuurlijke middelen voor diergezondheid - Maria Groot Download(pdf - 3MB)
Biologische zuivelboerderij - Paul Brinkhof Download(pdf - 1,1MB)