Studenten pakken volle winst tijdens LC Awards 2019

13-06-2019

Tijdens de LC Awards 2019, woensdag 12 juni uitgereikt in Leeuwarden, heeft Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) het maximaal aantal haalbare prijzen in de wacht weten te slepen. Gerbrich Kaastra (student Chemie) won met haar project “Chemical Recycling of PET” de felbegeerde hbo/wo bachelor award van de jury. Met het project “Coral Academy” wonnen Steven van der Stelt, Charelle Holleman, Joelle Spronk, Anne Baauw, Mirthe Knaap en Francis Danen (Kust- en Zeemanagement) de publieksprijs. Naast de nodige publiciteit en een prachtige award mochten de projecten ook een cheque van €333,33 in ontvangst nemen.

Juryprijs: Chemical Recycling of PET

Gerbrich Kaastra mocht als eerste namens HVHL (en NHL Stenden, binnen samenwerkingsverband Life Sciences & Technology) de juryprijs voor hbo/wo bachelors in ontvangst nemen. Haar project om het veelgebruikte plastic Polyethyleentereftalaat (PET), bekend van bijvoorbeeld de frisdrankflessen, te recyclen gooide hoge ogen bij de jury. Omdat vervuild PET niet mechanisch gerecycleerd kan worden, is de belangstelling voor de chemische recycling van PET toegenomen. Gerbrich onderzoekt verschillende methoden van dit recycleproces. Naast een geweldige presentatie werd ook vooral haar passie voor Chemie geprezen.

Publieksprijs: Coral Academy

Net zo waardevol als de juryprijzen (uitgereikt in de categorieën mbo, bachelor en master) is de publieksprijs, waar slechts één van werd uitgereikt. Ook deze mocht in ontvangst genomen worden door studenten van HVHL. Tijdens de overhandiging werd de studenten nog op het hart gedrukt hoe belangrijk onderwijs en kennisoverdracht is, helemaal op waardevolle gebieden als duurzaamheid en de natuur. Coral Academy is ontstaan op initiatief van studenten Katja van Rennes, Charelle Holleman, Joelle Spronk, Anne Baauw, Mirthe Knaap en Francis Danen (Kust- en Zeemanagement) na het bekijken van de documentaire Chasing Coral. Deze documentaire laat op indringende manier zien wat de problemen zijn met koraal en wat daar de gevolgen ervan zijn. Het project wil jongeren laten zien dat dit probleem speelt, ook in de Nederlandse Antillen. Daarom is er een interactieve workshop ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw havo/vwo.

Helaas geen prijs: De Witte Motor

Studenten Iris van der Gun, Lynette De Vries, Géline Andringa en Antsje Veldstra (Bedrijfskunde en Agribusiness) hebben voor hun leeronderneming een product gemaakt wat ze zelf op de markt moeten brengen. Ze hebben een informatief voorleesboekje gemaakt wat gaat over melk, de koe en nog véél meer. Het boekje is voor de lezers vanaf 8 jaar. Zij hopen met dit boekje de melkveehouderij positief te belichten en willen stadskinderen meer kennis bijbrengen over hoe melk gemaakt wordt. In twee weken tijd zijn er al 100 boekjes verkocht. Helaas viel dit project nu buiten de prijzen tijdens de LC Awards.

Over de LC Awards

Ieder jaar reikt de Leeuwarder Courant in samenwerking met Friese mbo, hbo en wo-instellingen in juni de LC Awards uit. Deze prijzen zijn bedoeld om bijzondere studentenprojecten in het zonnetje te zetten. Jaarlijks wisselt de vakjury, die mag beslissen over de hoofdprijzen. Daarnaast wordt er via een online campagne gestemd door het publiek voor de publieksprijs.