Knappe prestatie zonnebootteam in Monaco

13-09-2019

Na de geweldig gevaren races in Purmerend en Groningen vertrok het VHL-Nordwin Zonnebootteam op dinsdag 2 juli richting het zonnige Monaco met het doel om zoveel mogelijk race-onderdelen te varen en te winnen.


Door: Stijn de Boer, Teamleider Publieke relaties VHL-Nordwin Zonnebootteam

Na een lange reis van anderhalve dag kwam het team op woensdag 3 juli aan in Monaco. Bij aankomst was het tijd om de boot te plaatsen op de paddock, alle materialen uit te pakken en de boot vaarklaar te maken voor de Sea Trail van de volgende dag. Nadat de boot klaar was, was het tijd voor de openingsceremonie in de Yacht Club de Monaco. Deze werd bijgewoond door alle teams en hier werden ook alle teams van alle klassen aan elkaar voorgesteld. Na de openingsceremonie en de techtalks (presentatie van de innovaties van de verschillende teams) was het tijd om het hotel op te zoeken welke zich boven in Monaco bevond. Dit was echter alweer Frankrijk.

Zonneboot op zee

Na een heerlijke nacht slaap was het om 8 uur al tijd voor de schipper briefing (hier wordt alles verteld wat de schippers moeten weten voor de betreffende dag). Deze werd elke ochtend door Anna-Frouck, Peter en Stijn bijgewoond. Tijdens deze briefing werd alle belangrijke informatie gegeven met betrekking to het programma van die dag. Op de donderdag stond de Parade, de Sea Trail en de kwalificatie voor de championship race op het programma. Rond een uurtje of 10 was het zover: de boot mocht voor het eerst de open zee op en hier kon het team zien of alles het ondertussen deed. Tijdens de parade/Sea Trail zijn helaas enkele problemen ontstaan in de aandrijving. Hierdoor konden wij de kwalificatie voor de championship race op de zaterdag helaas niet varen. Na de hele nacht te hebben geklust, was er weer een werkende aandrijving en kon de fleet race op de vrijdag gewoon gevaren worden.

De fleet race

Op de vrijdag, na een korte nacht slaap, was het tijd voor de fleet race. Het doel van deze race was om zoveel mogelijk rondjes te varen van 0,5 nautische mijl (+/- 1 kilometer). Dit hebben wij netjes gedaan met ongeveer 48 rondjes in 4 uur tijd op open zee. Door dit resultaat zijn wij op de 2e plek geëindigd achter Técnico Solar boat en net voor Sunflare Solarteam. Tijdens de fleet race is helaas ook een hoeveelheid zout water naar binnen gekomen waardoor we een storing hebben gehad in het 12 volt systeem (het 12 volt syteem is het systeem waar ons display met alle gegevens staat aangesloten en de gashendel). Dit is na de Tech talk  van Marten opgelost met wederom een nachtelijke reparatie.

Slalom

Na de geweldige fleet race op de vrijdag stond op de zaterdag voor ons alleen nog de Slalom op het programma. Hier hebben wij de 2e plek behaald. Met een tijd van 1 minuut en 23 seconden zijn wij net achter Sunflare Solarteam geëindigd. Hierdoor zijn wij vierde overall geworden in Monaco en staan wij nu tweede in het klassement van de Solar Sport One. Na de slalom was het tijd om de boot klaar te maken voor vertrek en onszelf voor te bereiden op het gala, welke de laatste avond plaatsvond, in het gebouw van de Yacht Club de Monaco.

Na een geweldig gala was het helaas tijd om op zondag 7 juli Monaco te verlaten en weer naar huis te vetrekken. Hier kwamen wij, na 2 dagen reizen, aan op maandag 8 juli.

We kijken terug op een mooi en leerzaam weekend!