Groene innovatie impuls op Outdoor Gelderland

10-07-2019

Naast topsport stond Outdoor Gelderland afgelopen donderdag ook in het teken van groene innovatie. Duurzame ontwikkelingen en dierenwelzijn worden steeds belangrijker in de maatschappij, ook binnen de hippische sector. Om hier een impuls aan te geven, organiseerde Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) het evenement ‘Green Equine Innovation’ in samenwerking met Outdoor Gelderland en Vereniging Eigen Paard. Het event werd mede mogelijk gemaakt door een EFRO-subsidie van OP Oost.

Hackaton voor studenten

In twee groepen gingen studenten aan de slag met innovatieve, duurzame en technologiegesteunde oplossingen voor twee voorbeeldbedrijven: Anemone Horsetrucks en Pensionstal de Heidehoek. Verschillende experts zoals Dr. Hans Hopster - Lector Diergedrag, Diergezondheid en Dierenwelzijn bij HVHL, Dr. Wiepk Voskamp - Lector Sustainable Dairy Farming bij HVHL en Dr. Miha Lavrič - met expertise in Data Science en Machine Learning van Saxion hielpen de studenten door de verschillende rondes. Aan het einde van de dag werd er gestemd voor het winnende idee: de groep van Anemone Horsetrucks had aan alle aspecten gedacht rondom transport en duurzaamheid.

Rondetafelgesprek voor ondernemers

Parallel aan de hackathon kwamen vertegenwoordigers van 16 verschillende bedrijven uit zowel de primaire als ook secondaire en tertiaire paardensector bij elkaar in de loge van Outdoor Gelderland. Het doel was om rond het thema ‘Equine Sensing’ van gedachten te wisselen en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijke initiatieven, connecties en projecten.

Ondernemersdag

Na een gemeenschappelijke lunch waar studenten en ondernemers elkaar ontmoetten, vond het plenaire gedeelte plaats bij de ondernemersdag van Vereniging Eigen Paard. Maar liefst 64 deelnemers luisterden naar de verschillende sprekers zoals Christel Werkman van Werkman Horseshoes, John Voskamp van het Paardensprong Project, Fenna Westerduin en OneSwitch over het ‘Ruiter en paard samen VITAAL’ project van de KNHS en ook Ondernemer van het Jaar 2019 Anton van Limpt van Bestronics.

Green Equine Innovation Price

Ter afsluiting van deze dag ontving Anne Muller van het initiatief WOW (werken aan optimaal paardenwelzijn) deze innovatieprijs door Jan van Dellen, wethouder economische zaken van gemeente Arnhem. In samenwerking met Machteld van Dierendonck en Pascale Berens-Nales is een poster en onderwijspakket ontwikkeld die wetenschappelijke trainingsprincipes vertaalt voor kinderen op maneges en uitlegt hoe duurzaam en welzijnsvriendelijk paarden kunnen worden getraind. De Green Equine Innovation Price werd voor het eerst uitgegeven in samenwerking met de Provincie Gelderland. 

Kortom, een positieve dag met voldoende inspiratie om groene innovaties nog meer toe te passen in de hippische sector.

Sanne Thijssen met Hi There (fotograaf: Jacqueline van Tartwijk)