Verslag: Zonnebootteam pakt toch nog prijs op NK

31-05-2018

Zoals elk jaar strijdt het Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL)-Nordwin Zonnebootteam ook in 2018 tijdens het Nederlands Kampioenschap Zonnebootracen in Akkrum mee om de titel voor Nederlands Kampioen. Dit jaar vond dat plaats op 11 en 12 mei. Op de donderdag voor het NK daadwerkelijk begon, werd alles opgebouwd en werden de laatste werkzaamheden nog uitgevoerd aan de boot, zodat de boot zonder gebreken door de technische keuring kwam. Na de technische keuring werden o.a. nog de te varen route en strategie voor de vrijdag doorgenomen met de schipper Gino Visser. 


Vrijdagochtend begon het spektakel met de endurance race. De boot lag in het water en de schipper was klaar om te starten. De endurance is een race van 55 km. Deze race begint met een noordelijke route in Akkrum waarna vervolgens naar het Pikmar en de Wide Ie wordt gevaren om vervolgens terug naar Akkrum te varen en aan de zuidelijke route te beginnen. De zuidelijke route gaat vanuit Akkrum richting het Sneekermeer om daarna de Goïngarijpsterpoelen en Alde Wei te passeren. Hierna vervolgt de route zijn weg weer terug richting Akkrum voor de finish. Tijdens de endurance race heeft het strategisch team met een volgauto de schipper gevolgd om met een portofoon contact te onderhouden en de schipper te ondersteunen met adviezen afgestemd op de situatie op het water en de staat van de boot.

Met de 55 kilometer lange duurrace wist het team als derde over de finish te komen. Om de boot te optimaliseren voor de volgende dag, is het technisch team nog enkele uren bezig geweest om de boot aan te passen om vervolgens met een aantal andere teams gezellig de lokale bar op te zoeken tot in de late uurtjes.

Ondanks de zeer gezellige vrijdagavond wist het grootste deel van het team zaterdagochtend weer fris en fruitig uit de tent te kruipen om de boot gereed te maken voor de onderdelen “Rondje Akkrum” en de sprint. Voorafgaand aan het Rondje Akkrum vond een zogeheten “Le Mans” start plaats, oftewel een hardloopwedstrijd naar de boot toe. Wout Smeenk van het VHL-Nordwin Zonnebootteam wist een uitstekende wedstrijd te lopen en wist als eerste hardloper in de A-klasse (en tweede van het totale deelnemersveld!) de boot aan te tikken. Na de zeer soepele start was het team tevreden over het verloop van de race. De schipper van vandaag, Mattijn Brinkhof, kon door de aanpassingen op de vrijdag de beoogde positie behouden. Het zag er naar uit dat de boot een stabiele derde plaats zou varen. Helaas raakte de Sinnestream net voor de finish in aanvaring met een boot uit de V20 klasse. Deze aanvaring resulteerde in dusdanig veel schade dat het niet meer mogelijk was om de finish te behalen, waardoor de derde plaats in het klassement werd verspeeld.

Nadat de boot zo snel mogelijk uit het water werd gehaald, is het team als een goed geoliede machine aan de slag gegaan om binnen anderhalf uur het staartstuk van de boot te repareren en de boot weer te water te laten.  Hierdoor werd het alsnog mogelijk nog op tijd deel te kunnen nemen aan de sprint waar Gino ondanks de tegenslag een tijd wist neer te zetten van 1 minuut en 3 seconden.

Aangezien de protestprocedure vanwege de aanvaring nog in volle gang was, werd het HVHL-Nordwin Zonnebootteam vierde in het eindklassement. De week na het NK kreeg het team echter goed nieuws dat hen de derde prijs alsnog werd toegekend en deze is op dinsdag 29 mei uitgereikt op HVHL. Dit maakte een mooi evenement uiteindelijk nog mooier!

Op 22 en 23 juni vaart het team de volgende wedstrijd in Purmerend.