Studenten werken aan ontwikkeling leefbaarheid Lahemaa National Park in Estland

23-05-2018

Van 10 tot en met 18 mei was een internationale groep van 31 studenten in Estland om gezamenlijk te werken aan sociale ondernemingen voor Lahemaa National Park.

Bezoek aan Viru Bog: een van de meest populaire toerisme bestemmingen in Lahemaa National Park.


Ze hebben de online cursus Social Entrepreneurship for Local Change gevolgd, en brachten dit in praktijk. De studenten komen van zes verschillende Europese universiteiten: Bucharest University of Economic Science (Roemenië), HfWU Nürtingen Geislingen (Duitsland), Christian-Albrechts-Universität Kiel (Duitsland), EMU Tartu (Estland), Edingburgh Napier University (Schotland) en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Van HVHL waren zes studenten aanwezig: drie uit Velp (Land- en Watermanagement, en een student Master of Management of Development: Social Inclusion, Gender and Youth)  en drie uit Leeuwarden (Management van de Leefomgeving).

Het team in stralend weer op de campus van EMU Tartu: Ineke Baan, Daan van der Linde, Jort Dijkstra, Martijn Nettebreijers, Luuk van der Meulen, Gloria Nalule, Peter Lanting, Freek Wiltvank.

Lahemaa National Park en opdracht

Lahemaa National Park ligt aan de noordkust van Estland, iets ten oosten van hoofdstad Tallinn, met een oppervlakte van 75.000 hectare het grootste nationale park van Estland. Het is dichtbebost en omvat een paar bijzondere hoogveengebieden en brakke meren en heeft een prachtige kustlijn. Het is een belangrijk Natura 2000 gebied, maar het park is ook gericht op behoud van landschap en cultural heritage. In het park wonen zeer weinig mensen. Er zijn ook relatief weinig voorzieningen en banen. De prachtige kust is relatief onderontwikkeld doordat het een No-Go zone was in de Sovjet tijd.

De studenten hadden de opdracht gekregen om in kaart te brengen tegen welke (sociale) problemen de mensen in dit gebied aanlopen. Uiteindelijk moeten ze een business plan opleveren over een sociale onderneming. De eerste dagen hebben de studenten doorgebracht in het park. Ze zijn op veel verschillende plekken geweest en hebben met veel verschillende stakeholders gesproken. Ze hebben ideeën ontwikkeld en deze ook weer voorgelegd aan stakeholders. Na een aantal dagen zijn de studenten naar studentenstad Tartu vertrokken, waar ze bezig zijn met het uitwerken van het business plan. Aan het einde van de week presenteerden ze hun ideeën aan stakeholders en belangstellenden in Lahemaa Park in het Kolgagülla Community Centre.

Internationaal team aan het werk aan de mooie kust van Lahemaa.

Levenservaring

Studenten werkten in gemengde groepen: mannen, vrouwen, nationaliteiten, opleidingen. Een hele interessante en leerzame omgeving om in te werken. Het was een intensief programma, waarbij in korte tijd veel werk moest worden verzet. En waarbij je zowel veel leert over het land als over het opzetten van een business. Ook leer je eigen grenzen te verleggen en ervaring en vaardigheden op te doen voor na je studie. De Nederlandse studenten gaven aan dat ze op HVHL leren om breed te denken en integraal te kijken naar situaties. Dit was ook wat zij met veel enthousiasme inbrachten in hun groepen. Daarnaast leerden ze veel over het opzetten van een business. Alle studenten zijn het er over eens dat het een verrijking is van hun studententijd. Een aanrader dus voor iedereen!

Erasmus+

De online cursus en deze werkweek worden mede gefinancierd door Erasmus+, het programma van de EU voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Het geeft Europeanen de kans om in het buitenland te studeren, ervaring op te doen of als vrijwilliger actief te zijn. Kijk op de website www.localchange.eu voor meer informatie.

Auteurs: Ineke Baan en Daan van der Linden