Studenten overhandigen oogst Vertical Farming aan cateraar

18-12-2018

Studenten van de minor Feeding Our Planet zijn in september met een ‘Vertical Farming’ project gestart op Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden, in samenwerking met huiscateraar Eurest. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen, in dit geval torens, waarin gewassen worden verbouwd. Doordat de Vertical Farm een kringloopsysteem is kan er tot 90% water worden bespaard tegenover traditionele methoden en is het mogelijk om veel meer planten per vierkante meter te verbouwen omdat in de hoogte gewerkt wordt (72 planten per toren/m2). Vandaag werd de eerste ‘verticale oogst’ officieel overhandigd aan cateraar Eurest in onze Leeuwarder kantine.

Wat is er geleverd?

Cateraar Eurest nam na deze eerste verticale kweekperiode negen zuringplanten, tien muntplanten, vier pepermuntplanten, veertig peterselieplanten, drie bieslookplanten en twee lavasplanten in ontvangst van de Feeding Our Planet-studenten. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld broodjes garneren, soepen kruiden en drankjes maken. Het is de bedoeling dat er na deze eerste levering nog vele leveringen zullen volgen.

Gezonder

De Vertical Farming-torens komen van het bedrijf Urban Ponics. Volgens Urban Ponics is het door verticaal verbouwen mogelijk om gezondere groenten te produceren, omdat de voeding en manier van groeien zorgt voor het volledige spectrum aan vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren. Daarnaast zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Doordat alle parameters, waaronder ook licht, kunnen worden beheerst is het mogelijk om de smaak, kleur en nutritionele aspecten te beïnvloeden.

Duurzamer

Doel van het project is om verse en veilige groenten te produceren voor de catering op school, om zo het aanbod in de kantine gezonder en duurzamer te maken. Vertical Farming geeft ontzettend veel mogelijkheden voor voedselproductie in omgevingen waar dit tot nu toe niet mogelijk was doordat het systeem volledig gecontroleerd kan worden en veel minder ruimte nodig heeft, wat de mogelijkheid geeft om de food-miles van groenten drastisch te verminderen.


Via Eric de Bruin, lector Biobased Proteins, heeft de minor (Feeding Our Planet) de mogelijkheid gekregen om het systeem in werking te stellen en te werken aan een eerste productie voor de kantine van de hogeschool. Samen met Bauke Hegeman, met zijn bedrijf AquaFutura een expert op het gebied van aquaponics systemen, zijn de torens in de kas opgebouwd en aangesloten.