Studenten in mei 2018 op projectreis naar China

08-03-2018

Ook in 2018 zal er weer een projectreis naar China plaatsvinden waar studenten van alle studierichtingen binnen Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) zich voor konden aanmelden. Dat is de reis met het project Water Lilies & Tree Tops in Liyang en een samenwerkingsdag op de agrarische universiteit in Beijing.

Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat studenten zich konden aanmelden voor deze Chinareis. Van 2 -13 mei 2018 maken tien geselecteerde studenten dit jaar de reis.

De studenten van de Chinareis 2018


 

Van links naar rechts:

  • Tjitske de Wit, tweedejaars Management van de Leeuwomgeving, Leeuwarden
  • Eline Hoekstra, tweedejaars Dier- en Veehouderij, Leeuwarden
  • Bram Buter, vierdejaars Milieukunde, Leeuwarden
  • Bart Scholten, derdejaars Milieukunde, Leeuwarden
  • Thomas Krol, derdejaars Biotechnologie, Leeuwarden
  • Anne Wijnen, tweedejaars Land- en Watermanagement, Velp
  • Suzanne Vos, tweedejaars Food Technologie, Velp
  • Tineke Oosterwoud, tweedejaars International Development Management, Velp
  • Elena Weber, eerstejaars Diermanagement, Leeuwarden
  • Siebe de Vries, vierdejaars Milieukunde, Leeuwarden

Doel van de reis

Het doel van deze Chinareis is vooral het ervaren van hoe het is om met Chinese studenten samen te werken. Door samen te werken leer je van en over elkaar. Ook leer je meer over jezelf.  Een ander doel is je eigen opleiding in perspectief zien tot andere opleidingen in een internationale context. Van de ervaring van een projectreis als deze blijf je jarenlang profijt houden.

Programma

Op vrijdag 4 mei 2018  worden de studenten ontvangen op de Agrarische Universiteit van Beijing door HVHL-lector Dr. Molly Chen, lector Cost Effective Dairy Farming en haar studenten. De studenten werken die dag samen en vertellen elkaar over de eigen cultuur. Interculturele communicatie is daarbij een thema. De studenten hebben deze dag in Nederland voorbereid.

Zaterdag 5 mei staat in het teken van cultuur: bezoeken aan de Verboden Stad en de Chinese muur. De dag daarop is een reisdag: een treinreis van vijf uur van Beijing naar Liyang. In Liyang worden de studenten verwelkomd door Mr Zhong, de eigenaar van een ecologisch resort en een bamboebos. Hij is de opdrachtgever van het project Water Lillies & Tree Tops. Waarbij de ‘water lilies’ verwijzen naar de Nederlandse studenten, want oorspronkelijk Fries project (‘Pompebled’), en de Tree Tops naar de Chinese studenten uit Liyang die ook meedoen aan het project. Mr Zhong wil graag ecologische en duurzame ideeën voor zijn resort, Meijie Mountain Hotspring Resort http://www.meijieresort.com/en/

Multidisciplinaire internationale teams

Van 7-11 mei werken de Nederlandse en Chinese studenten in drie multidisciplinaire, gemengde teams aan de opdracht van Mr Zhong. De Chinese studenten studeren Cooking (2) , Hospitality (2), Elevators (2) en Computer Sciences (2). In totaal doen studenten van twaalf verschillende studierichtingen mee. Een aantal ideeën van de voorgaande jaren zijn inmiddels uitgevoerd in het resort. Tijdens de projectweek verblijven de studenten op kosten van Mr Zhong all-inclusive in het bijbehorende hotel.

Op vrijdag 11 mei presenteren de studenten hun ideeën aan Mr Zhong. Op zaterdagochtend stappen ze op de trein naar Shanghai. Na sightseeing Shanghai, onder andere Yu Garden en Shanghai Tower, vliegen ze vanaf 23:10 uur rechtstreeks naar Nederland.

Prijswinnend resort

Dat het een bijzonder resort is, blijkt wel uit de internationale prijs die onlangs is gewonnen. Namelijk de WAN Resort Complex Award 2017.

Historie project

Voor het project Water Lillies & Tree Tops is in 2014 door Mr Zhong en CvB-lid Diane Kiezer-Mastenbroek een contract ondertekend. Wendy Zuidema, directeur Food & Dairy, en Jannie van der Luit, coördinator Internationalisering, waren betrokken bij de totstandkoming van het project. Han Zuidema, VHL-landencoördinator China, is betrokken bij de selectie en organisatie van de verschillende uitvoeringen van dit Chinaproject. De studenten worden voor en tijdens de Chinareis begeleid door Korrie Hoekstra, docent Communicatie en Innovatie. Zij is ook betrokken bij de selectie.