Studenten helpen Lidl vergroenen

20-04-2018

Groene ideeën van studenten Tuin- en Landschapsinrichting vielen gister in goede aarde bij Lidl Nederland, de gemeente Rheden en bewoners van Velp. Op verzoek van buurtbewoners hebben eerste en tweedejaars studenten ideeën gevormd voor de vergroening van de nieuwe parkeerplaats van de Lidl.

Omwonenden vrezen voor veel asfalt bij de uitbreiding van de parkeerplaats en riepen de hulp in van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), een paar honderd meter van de supermarkt verwijderd. Docent Jack Martin liet in workshops deze week vijf groepen studenten werken aan deze praktijkopdracht. Samen met mensen van de vastgoedafdeling van Lidl werden tevoren de uitgangspunten geformuleerd. Het leverde zeer uitvoerbare en realistische ideeën op. Studenten presenteerden vanmiddag hun ideeën aan vertegenwoordigers van Lidl Nederland, wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden en bewoners van Velp.

Onderhoudsarme ideeën

De studenten kwamen met uiteenlopende ideeën. Ze pleiten voor gevelbeplanting, groene hekwerken, begroeide overkappingen voor de parkeerplaatsen, borders met vaste planten, bloembakken, hangende beplanting vanaf het dak, gemengde hagen en picknickplaatsen voor klanten en omwonenden. Met deze aanpassingen wordt de supermarkt een aantrekkelijkere plek in Velp. De vaak onderhoudsarme ideeën helpen om fijnstof af te vangen, de omgeving te verkoelen, geluid te dempen en ze zorgen voor biodiversiteit.

De argumentatie voor deze vergroeningsideeën viel in de smaak bij de mensen van Lidl Nederland. Lidl’s recente bijenactie Nederland Zoemt werd ook meteen door de studenten opgepikt en omgezet in beplantingsuggesties die bijen lokken. Lidl werkt aan een duurzaam imago en probeert zijn locaties te vergroenen. Complimenten dus van Lidl aan de studenten voor het out-of-the-boxdenken. Wethouder Ronald Haverkamp was ook vol lof en gaf aan dat deze samenwerking tussen HVHL, bewoners van de gemeente Rheden en Lidl een prachtig voorbeeld is van de Triple Helix, de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. De buurtbewoners van Velp spraken op hun beurt de hoop uit dat er snel met de ideeën aan de gang wordt gegaan. Docent Jack Martin bedankte tenslotte bewoners en Lidl voor het vertrouwen dat ze stelden in HVHL en haar studenten. Hij nodigde de gemeente en Lidl uit om de ideeën voor vergroening vooral niet alleen uit te werken op deze locatie, maar overal waar mogelijk toe te passen.

Docent Jack Martin trapt de presentatie van het project af
Studenten Tuin- en Landschapsinrichting presenteerden hun groenideeën