Regio Arnhem-Nijmegen verkozen tot Beste Circulaire Regio

09-11-2018

Donderdag 8 november werd voor de tweede keer op rij de Circular Economy Award uitgereikt, een initiatief van Vakblad BT, ABN AMRO en Stadszaken.nl. Nadat in 2017 Circulair Friesland er met de titel Beste Circulaire Regio vandoor ging, viel de eer deze keer te beurt aan Regio Arnhem-Nijmegen.

Peter van Dongen, namens Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) lid van de Economic Board Arnhem-Nijmegen: “Een prachtig resultaat! Ik ben er trots op als HVHL hier deelgenoot van uit te maken en onze bijdrage te hebben kunnen leveren aan dit resultaat.”

Volgens de jury is Regio Arnhem-Nijmegen een échte voorloper op het gebied van circulaire economie. “Verduurzaming lijkt de regio in het DNA te zitten. Arnhem-Nijmegen is er in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren.” Carla Koers, wethouder van de gemeente Zevenaar, nam gisteren namens Regio Arnhem-Nijmegen de prijs in ontvangst. "Onze regio is enorm blij met de Award. Hiermee zien we onze inspanningen beloond. Dit is ook alleen gelukt door de goede samenwerking met de inwoners, de provincie, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.”

Uit het jury-rapport: In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de Regio Arnhem-Nijmegen. Er wordt hard gewerkt aan het opschalen van circulaire activiteiten. De Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem-Nijmegen, die in 2017 werd opgericht door de provincie Gelderland samen met gemeenten Arnhem en Nijmegen, zorgt voor cofinanciering van duurzame projecten. Vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het ‘motorblok’ van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen, start afvalbedrijf ARN in Weurt dit najaar met het recyclen van incontinentiemateriaal en investeert afvalbedrijf AVR in Duiven in grootschalige CO2-afvang, die wordt gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard. Ook won het circulaire fietspad van Zevenaar, gemaakt van olifantsgras, eerder dit jaar de KoopWijsPrijs 2018 van de Rijksoverheid. De gemeente Zevenaar werd daarbij geroemd om haar samenwerking met externe partners.

Meer weten over de circulaire activiteiten in de regio Arnhem-Nijmegen, download dan de brochure of kijk op regioan.nl.

Circular Economy Awards