Les verlegd naar China in mei 2018

21-05-2018

Wat gebeurt er wanneer je je leslokaal 7700 kilometer verlegt? Dan zit je in Beijing. Ook daar kun je als student van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) (VHL) een lesprogramma volgen. Gewoon, alsof het gewoon les is op VHL-locatie Velp of Leeuwarden. Of is het toch anders? Tien VHL-studenten maakten van 2-13 mei 2018 een reis door China en werkten in twee steden samen met Chinese studenten. Zij weten nu het antwoord op de vraag wat het verschil is tussen les in China en in Nederland.

De studenten

In januari 2018 waren tien studenten geselecteerd om mee te doen aan de Chinareis 2018. Dit zijn ze:

Hun programma

Het programma van mei 2018 was gebaseerd op eerdere Chinareizen in het kader van een samenwerkingsproject in Liyang. Hieronder een kort overzicht van het programma van mei 2018.

  • 2 mei: Vertrek vanaf Schiphol
  • 4 mei: Samenwerken met studenten van professor Molly Chen op de Agrarische universiteit van Beijing
  • 5 mei: Toerist in Beijing
  • 6 mei: Treinreis van 1500 naar Liyang, Garden Valley
  • 7 -11 mei: Project in Garden Valley, samen met studenten van Liyang
  • 12 mei: Treinreis naar Shanghai en sightseeing Shanghai
  • 13 mei: Weer terug in Nederland

Details over het programma zijn te vinden in een eerder nieuwsbericht.

Project in Liyang

De kern van de Chinareizen is het project Water Lilies & Treetops in het ecologische resort Garden Valley te Liyang. Liyang is een zusterstad van Leeuwarden. Vanuit die zusterband is het project ‘geboren’. Studenten van Liyang en Leeuwarden – en Velp – werken in Chinees-Nederlandse teams een week samen aan een opdracht van Mr Zhong, eigenaar van Garden Valley. Dit jaar was het de vierde keer dat dit project plaatsvond.

Ideeën van voorgaande jaren waren inmiddels gerealiseerd in het resort. Dit jaar vroeg Mr Zhong de studenten verder te bouwen op ideeën van de studenten van eerdere jaren. Zo wilde hij dat het idee insectenhotel (2017) werd uitgewerkt naar een insectentuin. Ook wilde hij graag ideeën voor de kinderboerderij (2016). De manege met twintig paarden en de uitkijkpost voor vuurvliegjes konden ook wel innovatie gebruiken. Daarnaast mochten studenten zelf ook met nieuwe ideeën voor het resort komen.

Aan het einde van de week presenteerden de studenten hun ideeën aan Mr Zhong. Mr Zhong was heel tevreden met de ideeën. Bij het afscheid gaf hij aan ook volgend jaar weer zo’n project te willen hebben.

Ervaringen

Samenwerken met teamgenoten uit een andere cultuur, wat levert dat op? Natuurlijk leer je  over die andere cultuur, maar je leert ook over jezelf. Veel vanzelfsprekendheden vallen weg en daardoor worden ze juist zichtbaar. Zo fungeert een project als dit als een soort spiegel waardoor de deelnemers meer over zichzelf te weten komen. Ook wordt duidelijk dat hoe verschillend je qua cultuur ook van elkaar bent, je altijd vriendschap voor elkaar kunt voelen.

Neem voor meer informatie contact op met begeleidend docent Korrie Hoekstra, docent Communicatie & Innovatie bij team Milieukunde via [email protected]

Beijing
Beijing
Project in Garden Valley Liyang
Project in Garden Valley Liyang
Teamfoto’s
Teamfoto’s