INTERREG-project ‘B-R(H)APSODIE (B-RAP)’ ontvangt EDR-grensprijs

10-12-2018

Afgelopen vrijdag werd tijdens de 43ste raadsvergadering van de Eems Dollard Regio (EDR) in Leek de EDR-grensprijs uitgereikt aan onder andere het INTERREG-project ‘B-R(H)APSODIE – (B-RAP)’. De prijs, waaraan €500,- verbonden is, wordt traditiegetrouw uitgereikt aan grensoverschrijdende samenwerkingen en initiatieven, die in het bijzonder met behulp van vrijwilligers worden gerealiseerd.

Het INTERREG-project ‘B-R(H)APSODIE – (B-RAP)’ is een samenwerking van vereniging ‘Imme Bourtanger Moor’, de Gemeente Achtkarspelen, het Ökowerk in Emden, de Botanische Garten in Oldenburg en het lectoraat Bijengezondheid van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). In dit project staat de grensoverschrijdende bewustmaking (en bewustwording) van de bijensterfte in de grensregio en de daaraan verbonden gevolgen voor de natuur en het milieu centraal. Bovendien wordt in het project gekeken naar de mogelijkheden om de bijensterfte in te dammen en insecten beter te beschermen. De Nederlandse en Duitse projectpartners maken daarbij onder andere gebruik van het organiseren van wetenschappelijke conferenties. Maar bovenal maken de publicitaire maatregelen het project bijzonder.

Bijensymfony

Speciaal voor het project hebben twee Australische sound-artists een concert gecomponeerd met behulp van de geluiden van bijen en hommels. De geluiden van de insecten werden gecodeerd, omgezet naar muzikale noten en tenslotte uitgewerkt voor verschillende muziekinstrumenten. Deze feiten alleen waren al goed voor een wereldpremière. Daarnaast werd het concert op 21 juni 2018 vanuit Buitenpost gelijktijdig live uitgezonden en uitgevoerd met Emden en Oldenburg. Op deze wijze werden de projectpartners aan elkaar gekoppeld en musiceerden zij vanuit verschillen plaatsen met elkaar. Een bijzondere gebeurtenis, waarbij studenten uit verschillende muziekjaargangen in Oldenburg, Emden en Buitenpost betrokken waren.

Interactief

De innovatieve en interactieve gedachte van het project werd ook merkbaar tijdens een bezoek aan een van de verschillende projectlocaties. De bezoekerscentra zijn middels touchscreens, camera’s en microfoons met elkaar verbonden en dat maakt het voor bezoekers mogelijk om met elkaar in contact te komen, in real-time. Net zo interactief loopt de samenwerking tussen de scholen: scholieren worden gesensibiliseerd voor het thema en reacties tot nu toe laten zien dat de scholieren graag een bijdrage leveren aan het verhinderen van bijensterfte.

Het project loopt nog tot en met 2020 en wordt mogelijk gemaakt met EU-middelen vanuit het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland.

Kijk voor meer info over de EDR-prijsuitreiking op edr.eu

EDR-prijs voor B-Rap