Diner van de Toekomst: stel je voor...

05-04-2018

Op 26 maart 2018 vond de tweede editie van het Diner van de Toekomst plaats in Restaurant Nu in ROC Friese Poort te Sneek. Net zoals het eerste Diner van de Toekomst werd het initiatief hiertoe genomen door de koksopleiding Dutch Cuisine en Kernteam CH2018 van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL)

Stel je voor...

Het thema van de avond was ‘Stel je voor…’ Dat begon al toen de 42 aanwezigen aan tafel gingen zitten. Na een voorstelrondje per tafel bleken de tafelgenoten onder andere kok, student, producent, productontwikkelaar, docent of lector te zijn.


Bij de eerste gang kwam het vraagstuk: ‘Stel je voor wat we in de toekomst gaan eten.'  Wat eten we in Nederland over 20, 30 jaar? Voor de eerste gang werd geserveerd stelden gastheer Gerard Voskuilen (coördinator koksopleiding Friese Poort) en Korrie Hoekstra (coördinator minor Feeding Our Planet bij HVHL) zich voor. Afwisselend namen zij de microfoon om aanwezigen vragen over voedsel van de toekomst te stellen. Zo werd er gesproken over wat er gegeten werd en gegeten waarover gesproken werd.


Studenten van de koksopleiding Dutch Cuisine hadden een verrassend, creatief en verrukkelijk zesgangen menu voorbereid. Bij elke gang werd een speciaal bier geschonken. Ook de bediening werd verzorgd door studenten van ROC Friese Poort.

Zeewier

De eerste gang betrof een gerecht met zeewier. Aan het woord kwamen een zeewierhandelaar, een productontwikkelaar en HVHL-lector Duurzame Visserij en Aquacultuur, Paddy Walker. Zij gaf antwoord op de vraag: Welke rol gaat de zee in de toekomst spelen wat betreft voedselvoorziening? In haar antwoord gaf zij aan dat er de komende tijd wat betreft eten uit zee een discussie gevoerd zal worden over: kweken of oogsten?

Volgende gangen

Discussies aan de tafels gingen over mogelijk voedsel van de toekomst. De gangen bevatten kokkels, insecten en peulvruchten. Oud-studenten van HVHL, Michiel van den Berg en Leon Verstraeten van &Cricket vertelden over de mogelijkheden van insecten bij de dagelijkse maaltijd.
Studenten van ROC Friese Poort vertelden over hun opleiding, Albert Kooy over Dutch Cuisine en een varkenshouder over heerlijk varkensvlees. De producent van de geserveerde speciaalbieren gaf toelichting op het bier dat gebrouwen was van regenwater.

Lectoraten Van Hall Larenstein

Naast Paddy Walker waren lectoren Lizette Oudhuis en Marije Strikwold aanwezig. Lizette Oudhuis, lector Food Fysics, vertelde over hoe je met gezonde ingrediënten lekkere voeding maakt, die er ook nog eens goed uitziet en een fijne bite heeft. Daarbij kwam ook 3D-foodprint aan de orde. Marije Strikwold, associate lector Safety in the Food Chain, legde onder andere uit hoe haar studenten de verschillen tussen biologische en niet-biologische appels kunnen onderzoeken. De aanwezigen luisterden met veel belangstelling naar de mogelijkheden van de lectoraten.

De laatste vraag

De laatste vraag van het diner was: ’Stel je voor dat we op de tiende van de tiende van dit jaar, op 10 oktober 2018, op de Dag van de Duurzaamheid, weer bij elkaar zijn. En het thema van die dag zou zijn: duurzame voeding. Hoe stel jij je die dag voor? Na de vijfde gang, een heerlijk gerecht met gans, kon elke tafel brainstormen over een mogelijke invulling van een themadag Duurzame voeding.

Toetje

Het suikervrije desert werd in de keuken opgediend. Zodoende konden de gasten ook met aanwezigen van andere tafels in gesprek komen.

Al met al was het een avond met veel enthousiasme en energie en kon iedereen zich voorstellen dat er een vervolg komt.