Diner van de Toekomst: om tafel voor en met duurzaam voedsel

30-01-2018

Hoe eten we in de toekomst? Tijdens een duurzaam vijf-gangendiner op 1 februari (vanaf 18:00-21:00 uur) in Sneek bespreken studenten en vertegenwoordigers van het werkveld hoe de voedselvoorziening in de toekomst duurzamer kan. Studenten van ROC Friese Poort en van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) vertellen aan tafel over hun persoonlijke ambities en hun lesprogramma’s. Naast de studenten zijn ook veehouders, varkenhouders, kaasmakers, tuinders, een supermarktmanager en beleidmakers aanwezig. Ook zij delen hun kijk op voedsel.

De gasten krijgen een verrassingsmenu voorgeschoteld. Op het menu staan gerechten die nu nog niet in reguliere restaurants te bestellen zijn, variërend van Frietje Varkensoor tot zeewier uit een foodprinter.

Minor Feeding Our Planet

De aanwezige studenten van HVHL doen de minor Feeding Our Planet: een minor waarin elke student vanuit de eigen studierichting bijdraagt aan het bedenken van duurzame oplossingen voor voedsel van de toekomst. De minor is in september 2017 gestart met twintig studenten van tien verschillende studierichtingen. De minor is ontwikkeld vanuit het thema Ecologie: future farming binnen Culturele Hoofdstad 2018.

Koks van de toekomst

Het Diner van de Toekomst wordt geserveerd in Restaurant Nu op ROC Friese Poort in Sneek. Koks van de toekomst bereiden de gangen van het diner. Deze koks zijn studenten aan ROC Friese Poort die worden opgeleid volgens de principes van de Dutch Cuisine. De opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine (MBO4) is slechts op twee scholen in Nederland te volgen, in Sneek en in Den Bosch. Het doel van deze unieke opleiding is het opleiden van een nieuwe generatie koks. In de opleiding staan de vijf principes van Dutch Cuisine van SVH Meesterkok Albert Kooy centraal. Deze Dutch Cuisine filosofie is 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en de aarde.

Samenwerking ROC Friese Poort en Van Hall Larenstein

ROC Fries Poort en HVHL werken naast het Diner van de Toekomst onder andere ook samen met Smaaklessen in de klas, waarbij studenten basisscholen bezoeken om leerlingen voor te lichten over voedsel.