Zonnebootteam sluit het seizoen goed af

05-09-2017

Afgelopen weekend vond in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen de laatste zonnebootrace van het seizoen plaats. Om hier goed voorbereid aan de start te staan, zijn diverse leden van het Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL)-Nordwin Zonnebootteam in de zomervakantie meerdere dagen bezig geweest om de boot vaarklaar te krijgen.

Pech

Vrijdag 1 september vonden de eerste races plaats, een mini-endurence en een duel sprint. Nadat de boot met weinig problemen door de technische keuring kwam, kon de boot te water. Een probleem kwam toen aan het licht en het bleek dat de motorcontroller, welke zorgt voor de aansturing van de boot, niet juist functioneerde. Terwijl het konvooi met alle andere zonneboten inmiddels was vertrokken richting de wedstrijdlocatie, bleven de mannen en dame van het HVHL-Nordwin Zonnebootteam achter om het defect te achterhalen en te repareren, waarin zij slaagden.

Aangezien men niet zelfstandig naar de wedstrijdlocatie mocht varen, moest er eerst contact worden gelegd met de organisatie. Gelukkig werd het team alsnog toegelaten om het tweede wedstrijdonderdeel mee te varen en kwam er een boot van de reddingsbrigade om de schipper te begeleiden naar de wedstrijdlocatie, de Rijnhaven.

Duel sprint

Midden in een flinke stortbui moest Gino Visser, de schipper afgelopen weekend, naar de Rijnhaven varen voor de duel sprint, het volgende wedstrijdonderdeel. Helaas werden veel andere boten in de A-klasse getergd door pech. Hierdoor was de enige tegenstander op dit onderdeel de HAN Solarboat. Dit onderdeel wist het HVHL-Nordwin team met een flinke voorsprong te winnen, waarmee ze tevens de winnaar op dit onderdeel waren.

Speedrecord

Op beide wedstrijddagen was het speedrecord een apart onderdeel wat los van de wedstrijd stond. Hiervan was de bedoeling om een zo hoog mogelijke snelheid te behalen. Hier wist schipper Gino een snelheid van 29,3 km/h te behalen!

Wedstrijddag 2

Na een gezellige avond met onder andere de mannen van het Dutch Solar Boat Team en de Koninklijke Marine was het voor iedereen na enkele uurtjes slaap tijd om weer klaar te staan voor de tweede wedstrijddag. Voor de tweede dag stonden een getimede sprint, een langere duurrace en nog een keer de speedrecord op het programma.

Het eerste onderdeel van de dag betrof de getimede sprint, hierbij was het de bedoeling om een bepaalde afstand zo snel mogelijk af te leggen. Team Sunflare wist hier de snelste tijd neer te zetten, gevolgd door het HVHL-Nordwin Zonnebootteam. Dit werd nog even heel spannend, aangezien het team Whisperpower van het innovatiecluster uit Drachten op slechts tweehonderdste seconden achter ons team finishte.

Op de duurrace was het HVHL-Nordwin Zonnebootteam in een constant gevecht met de concurrentie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen om plaats twee en drie. Uiteindelijk wist het HVHL-Nordwin Zonnebootteam dankzij een perfecte strategie de HAN Solarboat voor te blijven. Daardoor wisten zij als tweede te eindigen, achter team Sunflare uit Drachten.

Vanwege een compleet lege accu was het voor Gino niet mogelijk om de behaalde snelheid een dag eerder op de speed record te verbeteren, deze bleef dus staan op 29,3 km/h.

Prijsuitreiking

Ondanks het missen van het eerste onderdeel op de eerste wedstrijddag, wist het HVHL-Nordwin Zonnebootteam in het algemeen klassement van de A-klasse een tweede plaats te behalen. Daarnaast heeft het team de eerste plaats bemachtigd op het onderdeel duel sprint.

Nieuwe teamleider

Na afloop van de wedstrijd trad Olbrand de Vries af als teamleider van het HVHL-Nordwin Zonnebootteam. Hij zal een stapje terugnemen binnen de zonnebootwereld en is toe aan een nieuwe uitdaging. Olbrand heeft het stokje voor het teamleiderschap overgedragen aan Mattijn Brinkhof. Hij hoopt het succes van afgelopen seizoen vanzelfsprekend door te zetten in het volgende wedstrijdseizoen.