Vertegenwoordigd op de Sensorial Dairy Contest 2017

20-09-2017

Ook dit jaar was Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) weer vertegenwoordigd op de Sensorial Dairy Contest (14-17 september), die dit jaar weer onder auspicien van Europel (de Europese vereniging voor zuiveldocenten) werd georganiseerd in Olsztyn in Polen. De University of Warmia and Mazury organiseerde hier de 19e Contest, waar ook voor het eerst de University of Wisconsin - River Falls aan meedeed. Van drie soorten kaas (Old Amsterdam, Dutch-Swiss cheese en Twarok), melk en boter moesten van elk vijf samples worden beoordeeld op een 20 tal criteria, op een schaal van 1 – 9. Wie hiermee het dichtst in de buurt kwam van de deskundige jury was winnaar. Voor HVHL wist Sientje Feijen een eerste plaats in de wacht te slepen voor de categorie Dutch-Swiss cheeses (Emmental achtige kazen).


Naast de Beoordelingswedstrijd was er bezichtiging van de  praktijkruimtes, stonden er lezingen op het programma, was er een excursie naar een zuivelfabriek en werden uit eigen land mee gebrachte kaas, droge worst en ham gepresenteerd aan de regionale bevolking op het Cheese Festival, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Universiteit en diverse Zuivelbedrijven.

Tussendoor en tijdens het afsluitende galadiner was er volop gelegenheid om informatie uit te wisselen voor zowel de docenten als studenten, één van de doelen van Europel. We kijken terug op een zeer geslaagd en waardevol evenement. De volgende editie van de Contest zal komend voorjaar in Leeuwarden plaats vinden, wanneer er ook een zuivelsymposium wordt georganiseerd.