Van Hall Larenstein ondertekent Green Deal Voedselbossen

24-11-2017

Donderdag 23 november tekenden 21 partijen waaronder Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), in het provinciehuis te Lelystad de Green Deal Voedselbossen. De partijen maakten hiermee hun intenties voor de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel.

Een voedselbos is een bos waarin met een slimme combinatie van bomen, struiken en kruiden op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd. Met een voedselbos worden meerdere doelen verenigd. Er ontstaat als het ware een synergie tussen natuur en mens. In de praktijk blijkt dat de voedselbosbouw extra input en sturing kan gebruiken, bijvoorbeeld op het juridische vlak. In wet- en regelgeving zijn de domeinen van 'landbouw' en 'natuur' namelijk vrijwel geheel van elkaar gescheiden. Bomen en struiken passen niet altijd binnen de wettelijke perken voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos- en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn. Bovendien zijn er grotere en kleinere onderzoeksvragen rond dit nieuwe vakterrein, waar meerdere partijen voor nodig zijn. Er zijn al verschillende initiatieven voor aanleg van voedselbossen, waaronder een bos van minimaal 30 hectare bij de stad Almere.

Green Deal
Met het landelijke instrument Green Deal kunnen initiatiefnemers in de samenleving afspraken maken met overheden en andere organisaties om zich voor hun initiatief in te zetten. Na de ondertekening gingen de partners met elkaar aan de slag om plannen voor de realisatie van alle ambities uit te werken.

Meer informatie: Stichting Voedselbosbouw | Nederland | Home

Ondertekening Peter van Dongen