Update ontaarde boom

30-05-2017

De ontaarde boom op het voorplein in Velp heeft de winter prima doorstaan. Bij het verwijderen van de kist en het uitspoelen van het zand medio april waren al volop jonge wortels te zien, wel 10 cm lang. De enorme ijspegels van november hebben de boom kennelijk geen kwaad gedaan!

Met betrokken partijen uit het werkveld wordt binnenkort het onderzoeksprogramma voor dit jaar vastgesteld. Daarbij horen in elk geval conditiemetingen en groeimetingen, monitoring van nutriëntengift en -effecten en analyses daarvan. Verder is er een intervalschakeling geïnstalleerd waarmee de sproeitijd kan worden ingesteld. Op dit moment wordt daardoor al driekwart minder water verbruikt dan vorig jaar. Bovendien zijn de sproeiers iets lager gemonteerd. Door die aanpassingen stroomt er minder water af naar de vijver en dat is extra wenselijk als binnenkort ook weer nutriënten aan het water worden toegevoegd. Bovendien bespaart het stroom voor de pompen. In de zomer zal dat iets minder gunstig worden door de toenemende waterbehoefte.

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van dit onderzoeksproject? Kijk op www.ontaardeboom.nl. Wil je graag zelf iets betekenen voor het onderzoek of het project? Mail dan naar: [email protected].

Trefwoorden: