Trackman en Voedselbos belangrijkste winnaars Golden Globes

05-04-2017

Tijdens de Medewerkersdag 2017 op Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden zijn dinsdag de jaarlijkse Golden Globes studentenprijzen uitgereikt. Respectievelijk werden er drie juryprijzen en een publieksprijs uitgereikt aan in totaal tien projecten die waren genomineerd. Uiteindelijk ging het project “Trackman” (studenten Animal Husbandry, Velp) er met de eerste juryprijs vandoor en won het project “Voedselbos en Biodiversiteit” (studenten Diermanagement, Leeuwarden) de harten van het publiek. Winnaars van de Golden Globes verdienen met hun prestatie tevens een nominatie voor de LC Awards, de prestigieuze studentenprijzen die worden uitgereikt door de Leeuwarder Courant.

“Trackman is een mooi voorbeeld van innovatief denken en ondernemerschap bij onze studenten”, vertelt Diane Keizer-Mastenbroek (college van bestuur en juryvoorzitter) trots. “Waar het bij veel projecten soms lang kan duren voordat er daadwerkelijk iets van de grond komt, is de Trackman al volledig operationeel en zijn er al vergevorderde gesprekken met bedrijven die het apparaat willen inzetten. Hiervan waren wij als jury erg onder de indruk en dat maakt dit project in onze ogen de verdiende winnaar.”

De winnende projecten

Tien projecten werden genomineerd, waarvan uiteindelijk vier projecten in de prijzen vielen. Tijdens de Medewerkersdag kregen deze genomineerde studenten de mogelijkheid om in de lunchpauze uitgebreid hun project te etaleren en presenteren in de grote kantine. Winnaar van de eerste juryprijs “Trackman” is een robot, ontwikkeld door studenten Animal Husbandry uit Velp, die automatisch de ondergrond voor sportpaarden schoonhoudt en vlak maakt. Winnaar van de tweede juryprijs, Michiel van den Berg (Voedingsmiddelentechnologie, Leeuwarden), werkt met zijn start-up bedrijf “&Cricket” aan het aantrekkelijk en eetbaar maken van insecten als voedselbron. Project “Do Something!” maakt duurzame voedingsproducten waarbij de consument via de verpakking bewust wordt gemaakt van, naast de samenstelling, ook de issues die spelen rondom de duurzame voedselmarkt: dit leverde deze groep studenten Food Technology uit Velp de derde juryprijs op.

Niet minder belangrijk is de publieksprijs. Bezoekers kregen tijdens de pauze een wereldbolletje waarmee ze hun stem voor de publieksprijs uit konden brengen door deze in de bak van het betreffende project te deponeren. Uiteindelijk ging deze prijs dit jaar naar het project “Voedselbos en Biodiversiteit” van studenten Diermanagement uit Leeuwarden. Zij onderzochten als alternatief voor landbouw de manier om via een “voedselbos” voedsel te produceren om zo meer biodiversiteit te behouden/creëren in Nederland. Het onderzoek laat zien dat de biodiversiteit in het voedselbos goed aansluit bij de biodiversiteit in het bosgebied. Daarmee lijkt voedselbos de Nederlandse biodiversiteit te kunnen ondersteunen: een goede natuurinclusieve landbouw.


LC Awards

Winnaars stromen vanuit de Golden Globes door naar de LC Awards, die op 6 juni a.s. uitgereikt gaan worden. Tijdens de LC Awards krijgen projecten van het mbo, hbo en wo de kans zich te etaleren aan een groot publiek. Vorig jaar won HVHL in de categorie hbo de eerste prijs met het project “RE-snack” van studenten Food Technology.