Studenten helpen hippische bedrijven met online marketing

26-06-2017

Sinds kort heeft Equine Sports & Business als specialisatie van de opleiding Animal Husbandry bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp online marketing een plek gegeven in haar curriculum. In de nieuwe onderwijseenheid “Online Marketing & Sales” leren studenten online marketing campagnes op te zetten voor verschillende hippische bedrijven en worden ze verder ook opgeleid in verkoop en accountmanagement.


“De digitalisering heeft ons leven enorm verandert, dit beïnvloed ook de manier waarop wij onze aankopen doen en hoe wij in contact komen met bedrijven”, vertelt Annika Rettig, docent marketing aan de hogeschool. “Online marketing speelt hierbij een toenemende rol: niet alleen gevonden worden op Google maar ook naamsbekendheid genereren door adverteren op social media zijn bijvoorbeeld belangrijke onderdelen.  In de hippische wereld zien wij vaak dat bedrijven de stap naar online moeilijk vinden en nog niet precies weten wat er allemaal mogelijk is of hoe ze dit kunnen toepassen. Samen met onze studenten hebben wij in de module geprobeerd om een aantal bedrijven hierin op weg te helpen en hierdoor ook studenten een eerste ervaring te laten maken met de principes van online marketing. Want wij geloven er in dat binnen de hippische markt een toenemende vraag zal zijn naar jonge specialisten die ook kennis en vaardigheden hebben op het gebied van online marketing en verkoop.”

Samenwerking met bedrijven uit het werkveld

Aan het begin van de vierde periode van hun tweede studiejaar kregen de studenten in groepjes een bepaald bedrijf als partner voor hun project. In deze eerste versie van de module hebben zes bedrijven van verschillende grootte mee gedaan, die eerste of volgende stappen in het veld van online marketing wilden nemen.  een aantal grote bedrijven in de hippische sector met online affiniteit meegedaan. Studenten maakten in de eerste stap een analyse van het bedrijf, inclusief wat hun huidige marketing en online activiteiten zijn. Hoe goed wordt hun website gevonden, hoeveel likes hebben ze op Facebook, hoe lang blijven bezoekers op de website en wat zijn de resultaten van huidige online advertenties waren thema’s die hierbij centraal stonden. Vervolgens hebben studenten in overleg met de bedrijven een online marketing campagne voor een bepaald budget opgezet, wat per bedrijf erg verschillend was. Na goedkeuring van het bedrijf hebben de studenten deze campagnes ook uitgevoerd.

Veelbelovende resultaten

De meeste campagnes van studenten hadden als doel de advertentiemogelijkheden op Facebook en de hieraan gekoppelde uitkomsten te onderzoeken. De eerste resultaten zijn veelbelovend voor de deelenemende bedrijven. Zo werden bijvoorbeeld drastisch meer likes gegenereerd op Facebook met een relatief klein budget, werden doelgroepen veel specifieker bereikt en werden sommige bedrijven zelf helemaal voor het eerst op social media gelanceerd met veel volgers als resultaat. Verder zijn er voor sommige bedrijven zelfs meer artikelen verkocht of aanvragen per telefoon opgenomen. Overal zijn zowel de bedrijven als ook de studenten blij met deze eerste stappen. De module heeft de studenten een eerste kijk op het vak online marketing gegeven, net als een waardevolle ervaring om met een echte “klant” uit het werkveld samen te werken en te zien hoe hun keuzes en beslissingen direct ook betekenis hebben voor het bedrijf en hun klanten.

“In het zadel met online marketing”

Aansluitend gaat HVHL nog verder met het idee om bedrijven op te leiden in online marketing. Zo wordt in samenwerking met ehorses – Europa’s grootste online paardenmarkt – op 11 oktober 2017 voor het eerst de workshop “In het zadel met online marketing” georganiseerd in Velp. Hier worden door verschillende specialisten in online marketing thema’s in presentaties en actieve workshops behandeld en opgepakt. Naast de inhoud van de dag is dit ook een uitstekende mogelijkheid voor bedrijven om te netwerken en andere specialisten te ontmoeten. Het concept is niet nieuw: ehorses heeft dezelfde workshop onder de titel “Aufsatteln im Online Marketing” al vier keer succesvol doorgevoerd in Georgsmarienhütte in Duitsland en krijgt hier ieder jaar enthousiaste feedback op van de deelnemers. Geïnteresseerden kunnen aanmelden voor de workshop op: 

www.in-het-zadel-met-onlinemarketing.nl.