Prijzen, praatjes en pompoensoep op #DvdD17

11-10-2017

Pukkelpompoenen worden normaalgesproken direct weggegooid, maar niet op de Dag van de Duurzaamheid 2017 in Leeuwarden. Daar maken studenten er gewoon overheerlijke soep van. Dinsdag vond de jaarlijkse duurzaamheidsmarkt, een gezamenlijk initiatief van Nordwin College en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), plaats in de nieuwe energie neutrale kantine van eerstgenoemde. Hier werd ook de prijs voor het duurzaamste idee in de Leeuwarder locatie van HVHL uitgereikt. De prijs van €2.500,- werd aangeboden door ABN AMRO en uitgereikt door niemand minder dan Ferd Crone, de Leeuwarder burgemeester.

Gezelligheid

Om de sfeer er goed in te krijgen werd de muzikale omlijsting verzorgd door Johannes Rypma, finalist in The Voice of Holland en tegenwoordig een meester in het coveren van rockklassiekers. Zodra de zanger zijn eerste note inzette, barstte de markt los en konden bezoekers genieten van hapjes, drankjes, ineterssante onderzoeken die gepresenteerd werden en er konden duurzame artikelen worden gekocht.

Duurzaamste idee

Rond kwart voor één kwam burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden aan met zijn entourage. Vrijwel onmiddellijk werd hij naar het podium geleid, want de HVHL Green Office had een wedstrijd uitgezet voor het duurzaamste idee voor de Leeuwarder locatie. De drie finalisten mochten nog een laatste keer hun idee pitchen: WC’s die doorgespoeld worden met regenwater, vertical famring en het verminderen van steengebruik op het schoolplein maakten allemaal indruk. Uiteindelijk won ‘Natuurlijk Design’ (verminderen van steengebruik) de cheque, een initiatief van studenten Sebastiaan de Koning (Diermanagement) en Tim Mulder (Milieukunde). Ferd Crone reikte de cheque samen met Eric Zwaart (ABN AMRO) uit. De uiteindelijke winnaars zullen binnenkort met dhr. Zwaart om tafel voor de uitwerking van het plan.

Organische groei

Waar het festival enkele jaren geleden als een klein initiatief begon, groeit de Dag van de Duurzaamheid bijna organisch steeds verder door. Deze afgelopen 10 oktober 2017 begon in de Blokhuispoort, waar studenten en docenten Voedingsmiddelentechnologie de smaakproef deden met zo’n tachtig schoolkinderen. Het middagprogramma vond vervolgens op HVHL/Nordwin plaats en afsluitend kwamen zes Friese onderwijsinstellingen (waaronder ook HVHL) samen in de Kanselarij. Hier werd een samenwerkingsbord onder grote belangstelling van studenten en media ondertekend in het kader van de Elfwegentocht: een initiatief om in 2018 twee weken (1 juli t/m 14 juli) geen fossiele brandstof te gebruiken in Friesland. Verwacht dus alvast een nog grotere dag van de duurzaamheid in 2018!