Op studiereis naar China

15-09-2017

Door: Gerda Venema​, student Voedingsmiddelentechnologie

Op vrijdag 30 juni ben ik samen met medestudenten Louise Verdonk, Anniek Ruiter, Johan van der Meer, Meike de Vries, Robin van der Bij en docent Voedingsmiddelentechnologie Koos de Vries, afgereisd naar Chengdu (China) om daar deel te nemen aan het University Immersion Program (UIP). Na een lange reis, werden we na aankomst in Chengdu, direct meegenomen naar New Hope Dairy. In deze zuivelfabriek worden zuiveldranken gemaakt. We hebben een rondleiding gehad in de fabriek en daarna gingen we met zijn allen om tafel om het één en ander te bespreken over zuivel en kennisuitwisseling.


De zondag was de officiële opening van het evenement. Er waren meer dan 200 docenten, 500 studenten van 120 verschillende studierichtingen uit 27 verschillende landen. Wij als studenten kregen allemaal een persoonlijke begeleider welke studenten van de Sichuan University waren. We konden modules kiezen en vier dagen lessen volgen.


De Chinese studenten namen ons elke dag mee om de stad te verkennen en culturele activiteiten te ondernemen. Ze hadden een hele planning voor ons gemaakt. Koos de Vries was ook mee en verzorgde lessen in Dairy Technology en had ons gevraagd om te helpen bij zijn lessen. We hebben het Mollier diagram bestudeerd en uitgelegd aan de Chinese studenten. De laatste les bestond uit eindpresentaties van de Chinese studenten waar wij bij hebben geholpen. We hebben de presentaties in groepen gehouden en het beoordelingsformulier ingevuld. Van enkele studenten was het Engelse niveau zeer laag, wat het soms moeilijk maakte om te communiceren. Vrijdag 7 juli hebben we met de studenten rijstepap en mozzarella gemaakt in verschillende variaties.


Na twee weken in Chengdu te zijn geweest zijn wij nog vijf dagen naar Beijing geweest. Daar hebben we de Chinese muur beklommen, de Verboden Stad bezocht en hebben we veel toeristische bezienswaardigheden bezocht. Wat een ervaring!