Studenten Chemie winnen onderzoeksbudget voor quantumdots

11-05-2017

Studenten Ronald van der Meulen en Vladimir Aleksić, beide vierdejaars studenten Chemie bij Life Sciences & Technology (LS&T) in Leeuwarden, hebben tijdens de jaarlijkse studentencompetitie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een onderzoeksbudget van €18.000,- in de wacht weten te slepen. Met dit budget gaan zij onderzoeken of het mogelijk is om lichtgevende nanodeeltjes (quantumdots) te synthetiseren met behulp van bacteriën. Door middel van een sterk onderzoeksvoorstel en een video waarin zij het onderzoek toelichten, hebben Ronald en Vladimir de vakjury ervan weten te overtuigen om het budget aan hen toe te kennen.


Bacteriën als minifabriekjes

Ronald en Vladimir gaan de komende twee maanden met het onderzoek aan de slag op de laboratoria aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en de Universiteit van Utrecht. Met het budget dat zij tot hun beschikking hebben kunnen zij de benodigde apparatuur en materialen aanschaffen. “Op HVHL gaan we aan de slag met het opkweken van bacteriën en het produceren van de quantumdots” vertelt Vladimir. “De chemicaliën die we toevoegen aan de bacteriën worden omgezet in lichtgevende nanokristallen. In principe zou je dus kunnen zeggen dat de bacteriën onze minifabriekjes zijn.”


Topsector Chemie Studentencompetitie

Samen met de Topsector Chemie organiseert Chemische Wetenschappen jaarlijks een studentencompetitie. Studententeams konden dit jaar voorstellen indienen om in mei-augustus een onderzoeksstage te doen en te werken aan een creatief wetenschappelijk idee dat kan bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijke of industriële uitdaging. De competitie was open voor masterstudenten en laatstejaars Hbo-studenten in de chemie, maar ook voor interdisciplinaire teams met bijvoorbeeld biologie-, natuurkunde- of informaticastudenten, zolang het onderzoeksproject een sterk chemisch en/of moleculair karakter heeft.


Werk aan de winkel

De afgelopen weken wachtten Ronald en Vladimir in spanning op het verlossende woord over de uitslag, dat elk moment kon komen. “Toen kregen we ineens een mail van NWO waarin aangegeven werd dat ons onderzoek is uitgekozen voor deze beurs” vertelt Ronald. “Het eerste dat ik deed was Vladimir bellen met de mededeling dat ik slecht nieuws voor hem had: de komende tijd hebben we geen vrije tijd meer” vult hij hier lachend aan toe. Ronald en Vladimir zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor het onderzoek, waarvan zij uiteindelijk de resultaten via een wetenschappelijke poster zullen presenteren op het Chains Event van NWO. Dit event vindt plaats van 5-7 December 2017 in Veldhoven.