Kennislandgoed Larenstein doet mee met Open Monumentendag 2017

30-08-2017

Het thema van Open Monumentendag 2017 is ‘boeren, burgers en buitenlui’. Een thema dat mooi past bij Kennislandgoed Larenstein.

Klassendag

Op vrijdag 8 september ontvangen we 2 schoolklassen. De Dorpsschool uit Rozendaal en De Arnhorst uit Velp komen op bezoek. De kinderen krijgen les over de geschiedenis van het landgoed en gaan buiten op zoek naar sporen uit de geschiedenis. Het is de eerste keer dat Kennislandgoed Larenstein meedoet aan Klassendag.

Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september is het landgoed opengesteld tussen 10.00 en 16.00 uur. Er vinden twee rondleidingen plaats, om 10.30 uur en om 13.00 uur. Deze starten in de kapel, bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Bezoekers kunnen daarnaast aan de hand van een routebeschrijving het landgoed bezichtigen. De route leidt langs de informatieborden die afgelopen voorjaar zijn geplaatst.

Historie

Landgoed Larenstein werd voor het eerst op een landkaart genoemd in 1699.  Oude lanen en hooilandjes herinneren aan deze periode.  Rond 1850 is een deel van het park omgevormd in Engelse landschapsstijl: meanderende waterpartijen en parkachtige beplanting. In 1892 werd het klooster ‘De Goede Herder’ op het landgoed gevestigd.  Uit deze periode is een aantal elementen bewaard gebleven, zoals de kapel en de begraafplaats. Ook de plek waar het klooster heeft gestaan is nog terug te vinden door de verlaging in het terrein. De kapel, met glas-in-lood-ramen met de kruiswegstatie, is open deze zaterdag.

Sinds 1973 is Larenstein een kennislandgoed. De groene opleidingen HVHL en mbo Helicon Velp zijn hier gevestigd. Evenals Studio 26, podium voor creatieve industrie.  De route leidt langs cultuurhistorisch interessante plekken en langs de sortimentstuin,  de natuurtuin van Ger Londo en de gebouwen van de scholen.

Naast de elementen die de cultuurhistorie zichtbaar maken is op landgoed Larenstein veel natuur met een grote diversiteit aanwezig. Al wandelend over het landgoed kan men hier ook van genieten.

Eendenhuisje aan de spreng op Landgoed Larenstein
Locatie

Van Hall Larenstein Velp Larensteinselaan 26A 6882 CT Velp