Inzet Nederlandse expertise ‘Vertical Farming’ in India

03-11-2017

Deze week vond in India een innovatief symposium plaats over Vertical Farming. Dit symposium was de aftrap voor het event ‘Holland meets Mumbai’  dat op initiatief van het Nederlandse consulaat is georganiseerd. Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) speelde hierin, samen met HollandDoor en het Centre of Expertise Greenports, een belangrijke rol.

In de grote steden in India, waar miljoenen inwoners zeer dicht op elkaar wonen, is de toegang tot verse groente schaars.  Logistieke beperkingen en  hoge temperaturen in India maken het moeilijk om groente vers bij de afnemer te krijgen. Vertical Farming, waarmee in India het telen van groente in gebouwen wordt bedoeld, kan hiervoor een oplossing zijn.

De voordelen van Vertical Farming

Met Vertical Farming is het mogelijk om groentes binnen een half uur snijvers op tafel te krijgen en biedt daarmee de mogelijkheid aan supermarkten en restaurants om verse groente te verkopen en te gebruiken. De groentes worden geteeld met behulp van speciale led-lampen die de ideale golflengtes voor groei en ontwikkeling afgeven. Daarmee wordt zo duurzaam mogelijk omgegaan met energie. Zaadleveranciers als Rijks Zwaan zorgen voor hoogwaardige kwaliteit zaden die een opkomstpercentage van 99% garandeert. Door binnen te telen vindt de teelt onder  zeer gecontroleerde omstandigheden plaats waarbij chemicaliënvrij  geproduceerd wordt. Bovendien vindt productie het hele jaar door plaats en speelt klimaatinvloed geen rol.

Belangrijke bijdrage

HVHL heeft vanuit de samenwerking met Baramati College en WeSchool veel expertise op het gebied van  de Indiase markt en de behoeften in Metropolitane gebieden. Daarnaast beschikt de hogeschool over een groot netwerk en kan daarmee Nederlandse bedrijven helpen om de Indiase markt te betreden en om de Indiase bedrijven in contact te brengen met de juiste Nederlandse partners. Samen wordt gewerkt aan nieuwe business modellen en aan het ontwikkelen van nieuwe waardeketens.

Onderdeel handelsmissie

Het symposium ‘Vertical Farming’ maakt deel uit van  een handelsmissie van HVHL naar India waar ook de ondertekening van het opzetten van het Indo-Dutch Centre of Excellence Vegetables en het ondertekenen van een uitgebreide samenwerking met Baramati Development Trust en Baramati College onderdeel van uitmaakten . Namens HVHL waren Peter van Dongen - voorzitter van het College van Bestuur, Tjalling Huisman - Domeindirecteur Animals and Business en Arno de Snoo - Projectmanager van het lectoraat Management of Forested Landscapes aanwezig.

Peter van Dongen: ‘Voor Nederlandse studenten is het een mooie kans om internationaal onderzoek  te doen en bij te dragen aan kennisontwikkeling. Steeds meer Indiase studenten weten inmiddels de weg naar Nederland te vinden. Zij kunnen in het kader van hun opleiding ook onderzoek doen bij Nederlandse bedrijven en kennis over India naar Nederland brengen. Zo werkt het twee kanten op.’

Symposium Vertical Farming India
Symposium Vertical Farming India
Symposium Vertical Farming India