Grote opkomst vogelliefhebbers op vogelconferentie in Velp

10-04-2017

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) was trots om Vogelbescherming Nederland en Boerennatuur.nl afgelopen vrijdag 7 april te mogen ontvangen op onze locatie in Velp met hun inspirerende conferentie ‘Succesvol boeren met natuur, ontmoet de praktijk’. Op de conferentie kwamen maar liefst 370 bezoekers af.​

De dag had een vliegende start: “Zonder boeren geen weidevogels en geen boerenlandvogels. Daar moeten we ons samen sterk voor maken, zodat we er in slagen de landbouw naar een hoger niveau te tillen!” aldus Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland. Alex Datema, voorzitter van Boerennatuur.nl vulde hem aan: “Leuk dat we op deze locatie van HVHL zijn. Het onderwijs kan een grote rol spelen om de processen te versnellen!”

370 bezoekers in de kapel


Breed scala aan workshops

De bezoekers hadden de keuze uit 26 workshops om inspiratie op te doen over de praktijk. Studenten van HVHL wezen de bezoekers de weg naar een breed scala aan workshops.

Zo gaf Wifried Klein Gunnewiek (vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek) een workshop over Beheer en Onderhoud Op Maat (BOOM). Wilfried vertelde de deelnemers “te streven naar ideaal beeld. Met het typische landschap als voorbeeld zoals linten en bomenrijen. Zie het landschap als een kapstok met teelt in samenhang.” Een goed beheer en onderhoud van een mozaïek van landschapselementen in de leefgebieden droge en natte dooradering vraagt om nauwgezette planning. Het programma BOOM kan hierbij helpen.

Roger Engelberts van de workshop ‘Volg je kompassie’ zei: “Emotie koppelen aan een product dan neemt de waarde toe! Waarde is de truc. Kompas geeft je richting en passie is de kompas van je ziel” In de workshop werd er een column voorgelezen om de deelnemers te leren luisteren. “Luisteren naar elkaar is erg belangrijk” aldus Roger Engelberts.

In de pauze werd een geheel verzorgde biologische lunch aangeboden. Bezoekers konden genieten van producten van boeren die aandacht besteden aan landschap, natuur en biodiversiteit.

Biologische lunch


Uitreiking Gouden Grutto Awards

Aan het einde van de middag werden de Gouden Grutto Awards uitgereikt door Cees Veerman (oud-minister en boer). Alle genomineerden werden uitgenodigd op het podium en kregen een bloemetje uitgereikt.

Marten Dijkstra uit Aldeboarn, Friesland won de vakjuryprijs van €5.000! Marten Dijkstra heeft samen met zijn vrouw Linda een melkveebedrijf met 75 koeien en 53 hectare land. “Ik wil als rentmeester van het landschap optreden en ben bezig een stichting op te richten voor een Friese landbouw met kruidenrijk grasland” het prijsgeld gaat hij gebruiken voor de aanschaf van een (aanhang)wagen waarmee mensen door het land rondgeleid kunnen worden.

Marcel Strijtveen won de plubliekspriijs van €2.500! Marcel Strijtveen is veehouder met 120 melkkoeien en 53 hectare land in Liederholthuis, Overijsel. “via mijn melk kunnen consumenten echt kiezen voor natuurvriendelijk geproduceerde zuivel en daaraan bijdragen” 

Peter Harry Mulder en partner Eline Ringelberg uit Muntendam, Groningen kregen een eervolle vermelding ter waarde van €2.500. Peter Harry is boer en vogelaar op een akkerbouwbedrijf met 70 hectare land. Peter Harry: “Ik zag in 2008 voor het eerst een grauwe kiekendief jagen en was direct bij de les. Ik vroeg me af: wat moet je nou eigenlijk doen om de akkervogels, die bedreigt worden te helpen?”

Hierna werd de dag afgesloten met een informele borrel.

De prijswinnaar van de Gouden Grutto