Fitaalstudie onderzoekt redenen waarom ouderen minder fit zijn

14-03-2017

Ouder worden komt met gebreken, maar waarom raken ouderen precies eerder vermoeid? Met deze vraag houdt Marjanne van der Hoek, onderzoeker aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), zich de komende maanden bezig. In januari is zij, samen met haar team, gestart met de Fitaal studie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen HVHL, de MCL Academie, Wageningen Universiteit en Sigma Tau. Voor dit onderzoek zijn zij op zoek naar 52 75-plussers en 26 jong volwassenen tussen de 20 en 30 jaar die willen deelnemen aan de Fitaal studie.

Het ouder worden brengt heel wat veranderingen met zich mee, wat voor problemen kan zorgen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. “Daarnaast neemt ook de hoeveelheid carnitine in de spieren af”, vertelt Marjanne van der Hoek. “Carnitine speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening. Tot op heden is nog onbekend waarom de hoeveelheid carnitine afneemt bij veroudering en of dit de oorzaak is van vermoeidheidsklachten. Dit gaan wij onderzoeken in de Fitaal studie”.

Vooronderzoek

“Deelnemers zullen door ons eerst telefonisch worden benaderd om te beoordelen of zij in onze doelgroep vallen. Indien de uitkomst positief is worden de deelnemers door ons uitgenodigd om naar het Medisch Centrum Leeuwarden te komen voor het vooronderzoek. Tijdens het vooronderzoek in het Medisch Centrum Leeuwarden kan de onderzoeker definitief beoordelen of een deelnemer geschikt is voor deelname”, aldus Marjanne van der Hoek.

Tijdens dit vooronderzoek worden een aantal vragenlijsten ingevuld (over de gezondheid, gemoedstoestand en dagelijkse activiteiten) en wordt een loopoefening & handknijpkrachtmeting uitgevoerd. Het vooronderzoek zal ongeveer anderhalf uur duren. Ook zal tijdens het vooronderzoek het onderzoek uitgebreid toegelicht worden.

Hoofdonderzoek

Het hoofdonderzoek zelf bestaat uit twee meetmomenten. Tijdens de eerste meting zal de lichaamssamenstelling worden gemeten en worden er geheugen- en fysieke testen uitgevoerd. Daarnaast worden enkele vragenlijsten ingevuld. Deze meting zal ongeveer 2,5 uur duren. De eerste meting wordt door deelnemers als een gezellige middag ervaren vol interessante testjes. ‘’Naast de afname van testen en vragenlijsten, vinden wij het ook belangrijk dat er ruimte is voor een gezellig praatje’’ aldus Marjanne.

Tijdens de tweede meting zal er bloed en een spierbiopt worden afgenomen. Deze meting zal ongeveer een uur duren. Vrijwilligers die deelnemen aan de Fitaal studie leveren een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar veroudering. “Het onderzoek zal ons meer inzicht geven in het verouderingsproces, en wat de invloed van carnitine hierop is”, licht Marjanne toe. Daarnaast zullen deelnemers een gratis ontbijt ontvangen en een vergoeding van €75,- aan VVV bonnen bij voltooiing van het onderzoek. “We merken aan de deelnemers dat zij het erg leuk vinden om inzicht te verkrijgen in hun eigen fysieke gesteldheid’’ merkt Marjanne op.

Meedoen aan het onderzoek

Indien u geïnteresseerd bent in de Fitaal studie kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam. Zij staan u graag te woord voor al uw vragen en zijn te bereiken via e-mail ([email protected]) of op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur op telefoonnummer 058 284 64 87. Zie www.fitaalstudie.nl voor meer informatie.

Fitaal studie onderzoekt fitheid ouderen