Eervolle vermelding Marije Strikwold door Amerikaanse Society of Toxicology

30-03-2017

Marije Strikwold, docent-onderzoeker binnen het domein Food & Dairy, heeft samen met medeauteurs een ‘Certificate of Recognition’ ontvangen van de Amerikaanse Society of Toxicology (SOT), voor hun onderzoeksartikel waarin ze een innovatieve methode ter vervanging van dierproeven in toxiciteitsonderzoek hebben uitgewerkt. Dit certificaat is al weer de derde erkenning die Strikwold toegekend heeft gekregen van de SOT voor haar onderzoek waarin ze verschillende methoden zoals fysiologisch gebaseerde kinetische (PBK) modellen, in vitro testen en QSARs combineert, om zonder inzet van proefdieren, veilige grenswaarden voor toxische stoffen af te kunnen leiden.

“Ruim 6 jaar geleden ben ik begonnen met dit onderzoek welke een samenwerking is tussen Wageningen Universiteit, VHL en TNO. Dit stukje erkenning was een mooie verrassing!” vertelt ze. “Binnen de hogeschool zijn we op dit moment vervolgonderzoeken aan het opzetten om deze alternatieven breder te kunnen inzetten. Deze ‘honorable mention’ is een mooie stimulans.”

Dit onderzoek draagt bij aan de vermindering van dierproeven, en aan de transitie naar innovatief en proefdiervrij werken in Nederland waarbij door het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid als doel heeft gesteld, welke ondersteund wordt door de overheid, dat Nederland in 2025 koploper is in alternatieven voor dierproeven. 

Artikel lezen Download