Duurzame mijlpaal forensisch onderwijs

03-10-2017

Voor het eerst verleende het Expertisecentrum Forensische Opsporing van de Politieacademie te Apeldoorn onze studenten toegang tot hun hoogwaardige oefenfaciliteiten. Onder begeleiding van een forensisch arts beleefden veertien derdejaarsstudenten Forensic Sciences (Biotechnologie) in samenwerking met de politie een bijzonder realistische praktijkervaring.

Gescripte oefening

De studenten gingen in samenwerking met politie, forensisch arts en acteurs aan de slag op een realistisch nagespeelde plaats delict. Fictief had zich in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september 2017 aan de Hardeveldweg te Apeldoorn (op de Politieacademie) een drama voltrokken. Volgens het script waren daar drie cliënten van woonzorgcentrum "Ter Vliet" om het leven gebracht door een medebewoner die daarna zelfmoord pleegde. De lichamen werden in de vroege ochtend ontdekt door de inslapend verpleegkundige (acteur Jan Willem Hofstra van theatersportvereniging De Noordsterren), die de hulpdiensten alarmeerde. De zorgverlener werd enige tijd aangehouden als verdachte, maar nadien weer vrijgelaten. Volgens onbevestigde berichten zou de instellingsmedewerker onder invloed zijn geweest van drugs en alcohol. Dit moest door de studenten onderzocht en bevonden worden.


Veertien forensisch opsporingsmedewerkers (onze studenten) verrichtten sporenopname en ander technisch onderzoek. Dat onderzoek duurde tot laat in de middag, waarna de lichamen van de slachtoffers werden overgebracht.

Toekomstige samenwerking

Als waardering voor de kwaliteit van de uitvoering werd na afloop de datum voor de vervolgeditie van volgend schooljaar vastgesteld en bevestigd. Hiermee is de basis gelegd voor een duurzame onderwijssamenwerking op hoog specialistisch niveau.