Technasium scholen regio Noord op bezoek bij Van Hall Larenstein

15-04-2016

Zo’n dertig docenten van acht Technasium scholen uit Noord Nederland zijn woensdag 13 april bij ons op bezoek geweest. Jelle Nauta onderhoudt voor Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) nauwe contacten met alle Technasia van regio Noord en heeft samen met Marjo Dijkstra gezorgd voor een inspirerend programma.

Tjalling Huisman heette iedereen namens de directie welkom en benadrukte de overeenkomst tussen onze HVHL opleidingen en de Technasia, die ook werken met projecten en externe opdrachtgevers. Tevens memoreerde hij de samenwerkingsovereenkomst die HVHL ruim twee jaar geleden met Stichting Technasium is aangegaan.  Jelle Nauta gaf een overzicht van het aanbod van HVHL voor docenten en leerlingen, waaronder informatie voor leerlingen op de website en de organisatie van de docentstudiedag op 24 juni bij HVHL in Leeuwarden. Nieuw is dat HVHL in het najaar keuzeprojecten en keuzecolleges wil aanbieden voor het technasiumvak O&O in havo 4. Alle havisten van de noordelijke technasia kunnen kiezen uit onze projecten, die aansluiten op actuele thema’s zoals onder andere watertechnologie, fosfaat uit mest en groene waterzuivering. 

Paul van Eijk, lector Sustainable Water Systems, gaf de aanwezigen uitleg over het belang van de lectoraten bij HVHL en schetste de ontwikkeling in zijn lectoraat waarbij gewerkt gaat worden met onderwaterdrônes: ‘we gaan een pilotenopleiding voor onderwaterdrônes beginnen’.

Vervolgens hebben studenten alle deelnemers in kleine groepjes langs de vertegenwoordigers van de opleidingen geleid, die op locatie, vaak in nabijheid van onze praktijkfaciliteiten, een korte impressie gaven van de opleiding. Een van de vele positieve reacties op deze opzet: ‘nu ga ik mijn leerlingen die nog twijfelen over een opleiding adviseren bij HVHL te kijken’.

Tijdens de koffie en thee was volop tijd om te netwerken in de groene personeelsruimte. Daar demonstreerden zo’n vijftien leerlingen het resultaat van hun meesterproef. Een deskundige jury bestaande uit Erwin van Dijk (netwerkcoach regio Noord), Jelle Nauta en twee technasium docenten kozen uiteindelijk uit de vijf inzendingen de twee winnende meesterproeven. De winnaars ontvingen kaarten voor Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Na een dankwoord van Erwin van Dijk  werd deze succesvolle middag afgesloten en alom was de conclusie dat deze opzet voor herhaling vatbaar is.

Trefwoorden: